Читај ми!

Матични број власника штити имовину – ко ће морати на шалтер Катастра

До каквих забуна и непријатности може довести то што у свим пријавама парцела у Катастру нема матичног броја (ЈМБГ). Ко ће све морати на шалтер Катастра, иако има укњижену некретнину на своје име и колико ће то да кошта.

Често се дешава да су у Катастру као власници различитих непокретности уписани грађани који имају исто име и презиме, па и име родитеља.

То се може злоупотребити, ако међу подацима у Катастру нема матичног броја. Може се чак десити да неко упише хипотеку на туђу непокретност. Јединствени матични број штити имовину, кажу у Катастру, а грађани брзо и лако могу сазнати да ли је уписан.

"На нашем порталу, пошто је то дигитални катастар, може да уђе на парцелу његову и тамо му пише да ли је лице уписано са матичним бројем или није. Он прави разлику што се тиче власника непокретности, јер је само он јединствен и непоновљив је", објашњава Митар Трбовић, начелник одељења у Републичком геодетском заводу.

У Катастру је заведено скоро 19 милиона парцела и тренутно уписано више од 800.000 непокретности под хипотеком. И због тога је важно проверити да ли је матични број уписан.

"Ко утврди преко портала да нема матични број, може да поднесе захтев служби за Катастар непокретности са очитаном личном картом или фотокопираном. Такса за упис је 550 динара", додаје Трбовић.

Према закону, сваки власнички лист мора да садржи матични број власника, али многи подаци преузети су из старих земљишњих књига и тапија.

Рок за упис матичног број у власнички лист не постоји, а сви они којима недостаје, могу да га упишу одмах уколико желе, или када буду нешто куповали или наслеђивали.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи