Читај ми!

Национално оцењивање ракије - од кућне радиности до озбиљне производње

Савез произвођача ракије Србије организовао је први пут национално оцењивање квалитета тог пића. Узорци за оцењивање узимани са полица из продаје. Нису наменски прављени како би се проверио реални квалитет ракије на тржишту.

Велики број произвођача показао је претходних година да може да направи и квалитетну ракију и довољне количне, по мери и страног купца.

"Ово није прво признање које смо добили, веома сам захвалан стручним оцењивачима који су препознали квалитет за ракију виљамовку која је шампион групе и дуња која је добила златну медаљу", каже Мирослав Кнежевић, председник управног одбора "Савеза произвођача ракије Србије".

Слађана Лукић из подрума "Лукић" из Љига испричала је да је веома задовољна.

"Ипак смо добили злато јер је наша дуња препозната као најбоља у Србији, како да не будем задовољна", прича Лукићева.

Национално оцењивање квалитета ракије организовано је с циљем да се њена производња издигне са нивоа кућне радиности на озбиљну производњу пића као националног бренда које задовољава и стандарде Европске уније.

"Ја сам веома срећан јер смо ми у прошлих 12 месеци помогли 104 различите дестилерије, различита пројекта, који су конкурисали, неке смо већ исплатили, четрдесетак је на допуни документације. Нажалост, неки нису добро попунили тикет, али смо исплатили око три милиона евра за наше дестилерије, данас их има у нашем регистру укупно пријављених преко 790, што је дупло више него што их је било. А врхунац свега је то што 47 одсто српске ракије одлази на тржиште у ЕУ. То значи да испуњавамо све стандарде које данас модерно друштво признаје", напомиње министар пољопривреде Бранислав Недимовић.

На манифестацији Српске ракије коју је организовао Савез произвођача ракије 15 оцењивача је бирало између 74 узорка и највишим оценама изабрали најбоље.

петак, 20. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи