Читај ми!

Дивља градња прети да угрози Национални парк Тара – поднето шест кривичних пријава

Планина Тара је прошле године забележила рекордну посету, али и рекордно интересовање инвеститора. Не граде сви по прописима, па је Национални парк Тара поднео шест кривичних пријава због нелегалне градњу. Ипак, почео је само један судски процес, а дивља градња није стала.

И овог пролећа на Тари се гради легално, али и "дивље", посебно на подручју Заовина, Секулића и Ослуше. Ренџерима у Националном парку уз стални посао контроле придодата је и евиденција дивље градње.

"Пишемо кривичне и прекршајне пријаве које проследимо грађевинској и другим инспекцијама које су надлежне за то. За сада ми смо их евидентирали око 40. Наша надзорна служба кад је била није нашла власнике, тренутно немају дозволе код њих", наводи Драгић Караклић, директор Националног парка Тара.

На подручју Националног парка почетком године било је нешто преко хиљаду кућа и викендица у којима се стално живи. Већина је грађена легално, неки објекти су у поступку легализације.

Неки граде по прописима и плановима детаљне регулације који предвиђају где је и шта дозвољено градити - уз утврђену висину, квадратуру, изглед и решење отпадних вода. Неки опет без дозволе раде по свом нахођењу што може утицати на природу, живи свет, воде.

"Ако се поштују та планска документација и ако се ради у складу с пројектном документацијом требало би све да буде под контролом. Са друге стране, ако се све то не поштује, то је први корак који води даљем угрожавању животне средине почев од неких комуналних проблема", наводи Ранко Милановић руководилац Службе туризма у Националном парку Тара.

"Фиктивним адресама до грађевинске дозволе" 

И цена плацева на Тари је од прошле године порасла, па за ар, на градитељима посебно занимљивим локацијама, треба издвојити и по неколико хиљада евра. Инвеститори се довијају на разне начине.

"И оно што је негде примећено као тенденција да се велики број њих фиктивно пријављује на адресе у Бајиној Башти, односно на Тари, како би се избегло, односно како би по неким олакшаним процедурама дошли до грађевинске дозволе", додаје Милановић.

Прошлогодишња гужва на Тари тешко да ће се поновити. Ипак, стрепња за изузетна природна блага остаје, као и жеља да се разноврсни свет Националног парка очува од људске похлепе и немара.

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара