Настављен штрајк у "Фијат пластику", синдикалци разговарали са инспекторима рада

Запослени у крагујевачкој фабрици "Фијат пластик" у генералном штрајку су од средине фебруара. Траже да им се регрес и плате, који су умањени за око 15.000 динара месечно, врате на пређашњи ниво. Упркос бројим покушајима, договор са послодовством компаније "Фијат Крајслер аутомобили Србија" није постигнут. У синдикату наводе и да је појединим члановима онемогућен улазак у фабрику.

За представнике штрајкачког одбора, затворена капија "Фијат пластика". Картица за чекирање им је блокирана и забрањен улазак у фабрику.

"Ја као председник штрајкачког одбора, по закону имам приступ 24 сата дневно фирми. Јуче нас је обезбеђење спречило да уђемо", наводи Зоран Миљковић, председник штрајкачког одбора "Фијат пластика".

Део радика, истичу у штрајкачмом одбору, упућен је на противправно принудно одсуство, о којем су обавештени усмено, без писаног решења. Све то, оцењују, представља грубо кршење радног законодавства, због чега су се обратили инспекцији рада, која је од јутрос у фабрици.

"Ја верујем да ће инспекција рада, учинити свој део посла. Она нема бесконачну моћ, али самим тим што су поднели прекршајну пријаву зато што 'Фијат пластик' није дао решења запосленима да се упућују на плаћено одсуство, они су обавили део посла", наводи Југослав Ристић, председник Савета самосталних синдиката Крагујевца.

Током штрајка, послодавац је изместио монтажу браника из "Фијат пластика" у матичну фабрику и осамдесетак радника, како кажу, оставио без посла. И о томе је обавештена инспекција рада.

"Обратићемо се поверенику од јавног значаја, да наложи менаџменту 'Фијата' да нам да тај уговор на увид, а са тим уговором када га добијемо, наши адвокати ће поднети тужбу суду", наводи Зоран Миљковић, председник Штрајкачког одбора "Фијат пластика".

Штрајкачи "Фијат пластика", обратили су се и министарки за рад. Од државних органа траже да се укључе у решавање њихових проблема и обезбеде поштовање закона и радничких права.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво