Читај ми!

Кроз Регионални програм још 20 породица у Крушевцу трајно решило стамбено питање

У недељи у којој се обележава Светски дан избеглица, у оквиру регионалног програма стамбеног збрињавања, 20 породица из Босне и Херцеговине и Хрватске, које су бежећи од ратних сукоба уточиште нашле у Крушевцу, добиле су кров над главом. Вишегодишњи програм у којем поред Србије учествују БиХ, Хрватска и Црна Гора за циљ има обезбеђивање трајних стамбених решења за најугроженије избегличке породице у региону.

Пре 29 година Рајка и Драгомир Комленовић са двоје деце избегли су из Горажда. Након Шапца и Старе Пазове трајно уточиште пронашли су у Крушевцу где од данас имају свој кров над главом и сталну адресу.

"Били смо подстанари све време до данас. Презадовољни смо. Надамо се да ће у овом дому, ако бог да, деца створити своје породице и да ми унучићи шетају по овом стану, да нас буде што више", каже Рајка Комленовић.

Првих 40 станова у две стамбене зграде намењене избеглим лицима у Крушевцу усељено је прошле године, а данас је кључеве добило још 20 породица захваљујући Регионалном стамбеном програму и граду који су обезбедили 2.100.000 евра.

"Ја сам дубоко убеђен да је избегличко поглавље што се Крушевца тиче завршено, 496 трајних решења, од кога 120 станова, 300 грађевинског материјала, педесетак сеоских кућа, нешто монтажних кућа, дакле то четири можда па да стигнемо и до 500 решења у овом граду", наводи Владимир Цуцић, комесар за избеглице и миграције.

Захваљујући донаторским средствима кроз Регионални стамбени програм до сада је у Србији збринуто 5.500 најугроженијих породица.

"Европска унија је снажно посвећена заједничком циљу на ком ради са Србијом да обезбеди трајна стамбена решења преосталим избеглицама из ратова на простору Југославије. Са 236 милиона евра ЕУ је највећи донатор Регионалног стамбеног програма", истакао је Марчело Репићи, председник Делегације ЕУ у Србији.

Само прошле године, упркос пандемији, трајна стамбена решења кроз овај програм добило је 2.070 породица , а још толико се очекује да буде збринуто и до краја ове.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво