Читај ми!

Београд, бескућници у посебном аутобусу могу да дођу до чисте одеће и помоћи

У близини Бранковог моста налази се аутобус у којем бескућници могу да се окупају и ошишају, да добију чисту одећу и веш. Такође, могу да добију и помоћ лекара и социјалних радника. Аутобус ће се налазити на више места у граду, а данас је код Бранковог моста до 13 часова.

Директор "Адре" Игор Митровић рекао је да ће око 500 бескућника у посебном аутобусу моћи да се окупа, ошиша, оставе прљав и добију чист веш, да их лекари прегледају и повежу са системом здравствене заштите, а теренски радници ће им помоћи у решавању проблема које имају.

"Што је најважније, да добију лична документа и да могу да се сами изборе за права која имају, на социјалну помоћ, на запошљавање и, наравно, на универзалну здравствену заштиту", рекао је Митровић.

Додао је да дневно услуге аутобуса може да искористи од 15 до 50 особа. За годину дана помоћ у аутобусу потражило је више од три хиљаде људи.

Предвиђено је да аутобус, уз подршку УСАИД-а, ради до фебруара 2022. године, а да ће се након тога борити за средства.

Шенли Пинчоти из УСАИД-а је навела да је претходна година била тешка за све, а нарочито за људе који немају дом.

"Зато смо ми у УСАИД-у почели нови пројекат са 'Адром' и Амбасадом Републике Словачке. Видимо како 'Адра' стално помаже људима без куће и ми смо хтели да помогнемо", рекла је Шенли Пинчоти.

Истакла је да је потребно имати на уму каква ће ситуација бити по завршетку пандемије.

"Приступ текућој води и хигијенским и санитарним услугама, здравственој заштити и другим социјалним услугама остаће од кључне важности за бескућнике. Имамо дугорочну идеју да морамо да помажемо и даље", казала је Пинчоти.

Истакла је да "када радимо заједно можемо да постигнемо више".

Аутобус ће мењати локације у граду, а код Бранковог моста налазиће се до 13 часова.