Читај ми!

Црвени брег чека струју као озебао сунце

У Црвеном брегу, планинском селу код Предајана, живи седам старијих особа, а лети их је стотинак. Од јануара, када је јако невреме захватило читав југ земље, користе агрегат, али су већи део дана без струје. У "Електропривреди Србије" истичу да ће се снабдевање нормализовати до половине јула.

На 800 метара надморске висине пут узан, пун рупа, на неким местима су и клизишта. Црвени брег од Предејана дели десетак километара, а путује се скоро сат времена. Последице јануарског невремена видљиве су на сваком кораку.

Под теретом снега и леда падале су букве на све стране. Уништено је на стотине стабала. Поломљено је и двадесетак бандера на нисконапонској мрежи и далеководу.

Од тада су и муке са струјом упркос агрегату, кажу Стојановићи. Оливера Стојановић из Црвеног брега каже да им се квари храна.

"Струја, пут. То је страшно", каже Драган Стојановић из Црвеног брега.

На падинама Чемерника услови богом дани за воћарство. Шест породица гаји малине.

"Стари људи се враћају, а и млади се враћају који су радили у иностранству. Они се врађају да би засадили боровницу", каже Радоје Станковић.

Обиље извора и лековитог биља. Породица Николић производи етерично уље смиља.

"Произведемо три до четири литра годишње, средња цена на тржишту је од 1.500 до 2.000 евра", каже Бобан Николић из Црвеног брега.

Природа издашна и за пчеларство. То је осамдесетогодишњег Милана везало за Црвени брег.

"Извади се мед, 200 кила. Пут је мало проблем, а иначе имам нову кућу, нову помоћну зграду, ново све", каже Милан Ђорђевић из Црвеног брега.

Где се чују тестере ту су ових дана и екипе Електродистрибуције. Чисте трасу и постављају нове стубове на нисконапонској мрежи. У саопштењу које је стигло у нашу редакцију из ЕПС-а пише да је далековод потпуно уништен.

"Уз обећање да ће сеоска мрежа да буде роковски везана до краја јуна, а до 15. јула далеководна мрежа. Међутим, агрегат који тренутно ради се нередовно снабдева горивом", рекао је Петроније Николић из Црвеног брега.

Упркос тешкоћама становници Црвеног брега не одричу се својих корена и земље, која се све више обрађује.

петак, 29. март 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво