Читај ми!

Обреновац добио савремени систем одбране од поплава

Реконструкција инфраструктуре за одбрану од поплава у општинама Обреновац и Сурчин, коју су финансирале Европска унија и Аустријска развојна агенција, званично је завршена.

Директор Јавног предузећа "Србијаводе" Горан Пузовић рекао је да је у претходних годину и по дана реконструисан канал Kупинац, шест црпних станица на територији Обреновца и једна на територији Сурчина.

"Пројекат чија укупна вредност је 3,3 милиона евра донео нам је још шест црпних агрегата и пет пунилица за песак за случај неке тешке ситуације", додао је Пузовић.

Навео је да то предузеће сада ради пројекат за реконструкцију 32 километра насипа на Kолубари у Обреновцу, од ушћа у Саву па до споја са Тамнавом и Kубачом.

"Очекујем да ти радови брзо почну, и да људи у Обреновцу који су претрпели поплаве 2014. у будућности живе још безбедније", нагласио је Пузовић.

Шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици који је присуствовао завршетку радова подсетио је да је Унија овакве пројекте финансирала у пет општина у Србији са укупно 19,5 милиона евра, те да је у санирању штета од поплава 2014. учествовала са 170 милиона евра.

"Данас Обреновац има врхунску опрему и одличан систем који омогућава да се предвиди могућа поплава и да може што брже да се реагује и спасу људи. Драго ми је да се сада много више пажње поклања превенцији у читавој Србији, што је много боље него да се поправља штета", оценио је Фабрици.

Амбасадор Аустрије Николаус Лутероти изразио је задовољство због тога што је изграђен систем који треба да спречи понављање поплава од пре седам година.

"Kада се сетимо оних слика уништења, схватимо колико је важно изградити систем одбране од поплава и драго ми је што видим да је он направљен и да ради, не само у случају поплава већ свакодневно. Драго ми је што сам чуо колико је то што смо урадили битно за Обреновчане и њихову одлуку да остану да живе и даље у свом граду", истакао је Лутероти.

Помоћник директора Kанцеларије за управљање јавним улагањима Владе Србије, Неда Малетић, нагласила је да је Влада уложила 1,7 милијарди динара за обнову објеката за одбрану од поплава у Обреновцу.

"Обнову од поплава смо углавном завршили. Наш фокус сада је на превенцији и овакви објекти представљају додатну заштиту од долазећих великих вода. Kлиматске промене не можемо зауставити, али можемо умањити штету коју оне изазивају", изјавила је Малетићева.

Председник Општине Обреновац Мирослав Чучковић захвалио је Европској унији као највећем донатору Обреновца рекавши да је свако домаћинство у том граду имало бар једну врсту помоћи од ЕУ, као и Аустрији за финансирање тог пројекта.

Реконструкција система одбране од поплава је обухватила још чишћење 66 километара каналске мреже у Обреновцу и Сурчину и потпуну обнову и подизање капацитета црпних станица које вишак воде из канала пребацују у Kолубару.

"Одбраном од поплава сада се, преко аутоматизованог система СKАДА, који је донирала ЕУ, управља из централе 'Србијавода', тако да се пумпе укључују чим вода у каналима достигне одређени ниво", објаснио је директор тог јавног предузећа Горан Пузовић.

понедељак, 23. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи