Читај ми!

Поново оскрнављено православно гробље у Ораховцу

На православном гробљу у Ораховцу протеклог викенда поломљене су надгробне плоче и порушени крстови на гробовима Ружице Стојановић, Божидара и Богдана Шарића. Да су гробови оскнављени приметио је Душан Стојановић, који је отишао мајци на гроб.

Ово гробље често је на удару вандала. Оно што породице некако поправе, албански екстремисти преко ноћи поруше, о чему сведочи и случај породице Шарић чије су хумке рушене више пута.

Из дана у дан сведочимо акту безумља и насиља којем су Срби на Косову и Метохији изложени више од две деценије, а које данас добија изнова и институционалну подршку албанских политичара у Приштини, наводи се у саопштењу Канцеларије за Косово и Метохију.

Неспорно је да политичари у Приштини својим запаљивим изјавама, неодмереним реакцијама и одбијањем дијалога инспиришу овакве инциденте који се, по правилу преламају, преко леђа Срба који живе јужно од Ибра.

Реалност у којој Срби живе јесте да готово да нема ни једног јединог надгробног споменика или крста који није оштећен на гробљу у Ораховцу, а исто тако готово да не прође ни један једини дан да се не догоди неки инцидент на простору Косова и Метохије, чије су мете Срби, њихова имовина, цркве и гробови.

Овом гнусном догађају претходило је скрнављење Храма Христа Спаса у Приштини, на коме су исписани погрдни графити "Исус мрзи Србе" и "Симбол шовинизма" пред очима косовске полиције.

Очигледно је да антисрпско расположење, праћено израженим верским екстремизмом, узима маха у Приштини, која својим (не)делима директно инспирише и наводи на овакве случајеве.

Како се то Приштина куне да ће заштити српске цркве када не може да сачува ни српске гробове? Какав то суживот наводно граде уз помоћ међународне заједнице када ни за мртве Србе на Косову и Метохији нема мира, наводи се у саопштењу Канцеларије за Косово и Метохију.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се