Читај ми!

Дачић: Баштина на KиМ угрожена, покушај ревизије историје

Председник Скупштине Србије Ивица Дачић изјавио је да су све учесталији покушаји из Приштине да се православно културно наслеђе на Kосову и Метохији присвоји као "косовско", чиме се, како је рекао, на најгрубљи начин покушава ревизија историје и градња идентитета албанске нације на Kосову на наслеђу српске и православне културне баштине.

Дачић је отварајући састанак Међународног секретаријата Интерпарламентарне скупштине православља река да културна баштина на КиМ јесте угрожена и да о томе говори и чињеница да су неки од средњовековних православних манастира и цркава на међународној листи угрожене историјске баштине.

Он је оценио да је захтев приштинских званичника да се српска баштина на Kосову и Метохији изузме из међународне заштите, директан наставак насиља које без прекида траје већ деценијама.

"Интерес Приштине за културу мотивисан је искључиво њиховим покушајем фабриковања идентитета и узурпацијом вековне српске традиције", рекао је Дачић и подсетио да је од 1999.године на Kосову и Метохији порушено, оскрнављено и девастирано преко 150 православних храмова и цркава.

Kако каже, и данас има црква које сведоче покушајима затирања њихових трагов, а пример за то је и црква у Самодрежи.

"Девастирана је, остала је без крова, а унутрашњост је претворена у сметлиште и јавни тоалет", указао је Дачић.

Даццицх је поручио на састанку да захтеви Приштине за чланство у УНЕСKО представљају веома опасан корак у правцу нарушавања заштите православног хришћанског наслеђа на Kосову и Метохији.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво