Читај ми!

Крагујевачки факултет потписао споразум о сарадњи са Специјалном болницом из Козарске Дубице

Факултет Медицинских наука у Крагујевцу има веома развијену сарадњу са образовним и здравственим установама у земљи и иностранству. Недавно је тој групи додата и Специјална болница из Козарске Дубице у Републици Српској, са којом су Крагујевчани потписали споразум о сарадњи у области наставе и научно-истраживачког рада.

Крагујевачки факултет једини у Србији образује субспецијализанте из области баромедицине, која пружа нове могућности у лечењу одређених болести. За те уже специјалистичке студије одлучило се и двоје лекара Специјалне болнице "Мљечаница" из Козарске Дубице који ће школовање наставити у Крагујевцу.

"Анализирајући понуду установа које пружају едукацију из ове области у регији Босне и Херцеговине, Србије и Хрватске, дошли смо до несумњивог закључка да најквалитетнију едукацију из ове области можемо да добијемо у Крагујевцу", каже Миле Чек из Козарске Дубице.

Средствима из буџета Републике Српске, у оквиру болнице "Мљечаница", гради се модеран здравствени комплекс са 11 објеката, међу којима је и хидроблок. Амбициозан пројекат захтева лекаре различитих профила који ће своје знање употпунити у Шумадији.

"Где ће на Медицински факултет у Крагујевцу ићи наши доктори на специјализацију, субспецијализацију, уствари на све оно што је потребно у сарадњи што се тиче медицинског дела", истиче Дарко Бањац, директор Специјалне болнице "Мљечница" у Козарској Дубици.

Споразум о сарадњи у области наставе и научно-истраживачког рада отвара нове могућности у образовању медицинског кадра у Републици Српској која планира да постане препознатљив регионални здравствени центар.

"Из области рехабилитације сваког типа, не само из хипербаричне оксигенације, такође из балнеоклиматологије. Сигуран сам да наш факултет може томе много да допринесе", поручује проф. др Владимир Јаковљевић, декан Факултета медицинских наука у Крагујевцу.

Иначе, субспецијализација из баромедицине на Крагујевачки факултет уведена је прошле године. Тај програм већ бележи велико интересовање, пре свега физијатара и специјалиста интерне медицине из целог окружења.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво