Златна медаља за гимназијалце из Косовске Каменице

Ученици трећег разреда гимназије из Косовске Каменице освојили су прво место и златну медаљу на четвртом Међународном "Бринфинити" такмичењу, одржаном у Београду, у STEAM образовању (наука, технологија, инжењерство, уметност и математика).

Јована Пешић, Јелена Савић, Марија Стоиљковић и Весељ Саљији чине победничку екипу, за коју није постојао ниједан нерешив проблем.

"Након решавања одређених задатака у вези са детектовањем проблема и решавањем загонетки, брзо смо ушли у следећи круг такмичења где су ученици решавали проблеме из економије, математике и уметности. Захваљујући знању, успели су да се пласирају у полуфинале", појаснио је детаље такмичења професор Слободан Миљковић, ментор екипе из Косовске Каменице.

У финалном делу такмичења екипа каменичке Гимназије, као мотив за свој задатак искористила је објекат "Плутонијум" у Бриселу.

"Осавременили су идеју и уместо кугли стављали стаклене сфере унутар којих су осмислили постављање соларних трака, чиме су објекат учинили еколошки одрживим и економски исплативим. Ова креативна идеја је одлучила да од жирија добију највећи број поена", испричао је Миљковић.

Директор Гимназије у Косовској Каменици Иван Арсић, поносан на ученике и наставнике своје школе, цитира Еразма Ротердамског да "највећа нада сваке земље лежи у примереном школовању младих".

"Да нада итекако постоји, ојачали су наши ученици који су као првопласирана екипа доказали да Гимназија у Косовској Каменици подстиче ученике да решавају проблем, без пуке репродукције наученог", рекао је Арсић.

STEAM образовање има за циљ промоцију и обједињавање науке, технологије, инжењерства, уметности и математике. 

Ученици који прилазе овом виду образовања не усвајају само знање, већ употребом наученог долазе до решавања проблема јер се, напомињу у каменичкој Гимназији, истраживањем долази до много већих сазнања.

Гимназијалци из Косовске Каменице први пут су учествовали на "Бринфинити" такмичењу и кући су се вратили освојеним првим местом.

уторак, 14. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара