Читај ми!

Заштитник грађана: Пандемија додатно отежала положај деце

Широм света 12. јуна се обележава Међународни дан борбе против дечјег рада. Пандемија ковида 19 додатно је отежала положај деце која су жртве радне експлоатације, изјавио је тим поводом Заштитник грађана Зоран Пашалић.

Заштитник грађана у саопштењу указује на тежак положај деце која живе и раде на улици.

"Деца која су принуђена да физички раде, пре свих 'деца улице', изложена су многобројним ризицима који штете њиховом здрављу и психофизичком развоју. Пандемија је увећала те ризике и довела их у ситуацију да су, у зависности од епидемиолошких мера заштите, били скоро невидљиви за друштво у тешкој ситуацији", навео је омбудсман.

Пашалић сматра да се решење проблема са којима се суочавају деца жртве радне експлоатације налази у утврђивању и отклањању узрока због којих су деца изложена физичком раду.

"Сви надлежни органи треба да се укључе у отклањање узрока, од надлежног Министарства за бригу о породици и демографију, Министарства унутрашњих послова али и центара за социјални рад", истиче Пашалић.

Када је реч о дечјем раду, додаје се у саопштењу, не треба занемарити ни положај деце у руралним срединама и злоупотребу њиховог рада у пољопривреди.

Пашалић и од Министарства за бригу о породици и демографију, које је преузело део надлежности Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, тражи да стави ван снаге радни налог упућен пре три године свим центрима за социјални рад, према којем су дужни да децу која живе и раде на улици по хитном поступку одузимају од родитеља и покрећу судске поступке за одузимање родитељског права.

"Такав налог је супротан Конвенцији о правима детета Уједињених нација а центре за социјални рад усмерава на незаконито поступање", закључује се у саопштењу.

 

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи