Читај ми!

Које београдске општине предњаче у нелегалној градњи

Рок за озакоњење нелегалних објеката је 6. новембар 2023. године. Ако до тада објекти не буду легализовани, постојећи захтеви биће одбијени. Закон, међутим, не прецизира да ли решење о рушењу чека власника чији захтев службеници нису стигли да обраде.

Немањa Стајић, секретар Секретаријата за легализацију грађевинских објеката, гостујући у Јутарњем програму РТС-а навео је да су Земун, Палилула, Чукарица, Звездара и Гроцка општине где се највише нелегално градило.

"То су општине, ја често наводим пример Земуна, где нисте имали могућност да легално градите зато што се велики део општине где је грађено простире на земљишту које се било у власништву или корисништву некадашњег ПИК 'Земун', 'Напредак' из Старе Пазове, то су насеља Алтина, Плави хоризонти, Бусије, део Угриноваца итд. Људи реално нису имали могућност да добију грађевинску дозволу. Имали су две опције – или да буду негде подстанари или да реше своје стамбено питање, грађењем на земљишту које им је тада Општина доделила, али без дозволе. И људи су се тако одлучивали и то је било разумљиво из њихове перспективе", објашњава Стајић.

Додаје да њима, с обзиром на све то шта се дешавало, треба омогућити да на један крајње повољан, ефикасан и брз начин дођу до решења.

"Ми као неко ко се бави проблемима грађана и као неко ко их свакодневно решава морамо да узмемо у обзир све то што се дешавало и да њима омогућимо да на крајње повољан, ефикасан и брз начин дођу до решења проблема свог стамбеног објекта", наводи Стајић.

Уставни суд је у јуну прошле године укинуо одлуку да се објекат може легализовати и без сагласности свих корисника и сувласника на парцели.

Оцењује да је то успорило легализацију и додаје да има случајева да на једној парцели има и по тридесет сувласника, па је, како каже, тешко прибавити сагласност свих.

"На рубним деловима града постоје парцела од десетине ари до десетина хектара. Уколико је нека парцела од пет или седам хектара, поставља се питање – колики је број сувласника и да ли је реално прибавити сагласност од свих њих, да ли је могуће физички доћи до сваког човека, одвести га код нотара да овери своју сагласност и на тај начин стећи законску могућност односно испуњеност члана 10 који је главни члан који се тиче имовине на објекту и на земљишту, и озакони објекат. Ја мислим да није реално", наводи Стајић.

То је, оцењује гост Јутарњег програма, створило велики проблем како Градском секретаријату и градским и приградским општинама, и свим органима који се баве пословима озакоњења објеката.

"То је реалан проблем који мора да се реши", закључио је  Стајић.

среда, 08. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара