Читај ми!

Нови пожар на депонији у Ковину, поднета кривична пријава против непознатог починиоца

Ноћас око три сата депонија у Ковину поново се запалила, а снимци пожара узнемирили су грађане. ЈП "Ковински комуналац" поднео је кривичну пријаву против НН лица због основане сумње да је пожар изазван намерно. Уводи се и 24-часовни надзор над градском депонијом.

Пре три месеца РТС је извештавао о великом пожару на депонији у Ковину. Пожар је тада угашен, наложено је затварање депоније, али је, чини се, овог пута ситуација још гора.

Током ноћи је на депонији поново избио пожар, а на снимку који је достављен нашој редакцији види се како отпад букти и ватра се шири.

Грађани који живе на само двадесетак метара од депоније су уплашени и забринути због могућих последица.

У околини депоније шири се облак дима, а мештани се жале и на смрад.

Подсетимо, почетком марта, када је избио пожар, о чему је РТС обавестио јавност, надлежне комуналне службе почеле су смеће да одвозе на регионалну депонију у Панчеву, како је и предвиђено планом о управљању отпадом из 2018. године, објављеном у Службеном гласнику.

Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић тада је наложила да се депонија затвори и за овај проблем нађе дугорочно решење.

Како су нам рекли грађани који живе у близини депоније, отпад једно време јесте био одвожен у Панчево, али је после неколико недеља поново почео овде да се одлаже.

Поднета кривична пријава против НН лица 

Поводом избијања новог пожара у делу депоније у Ковину, председница општине Сања Петровић саопштила је да се основано сумња да је ноћашњи пожар изазван намерно, као пожар у ноћи између суботе и недеље.

У саопштењу се додаје да је ЈП "Ковински комуналац" поднело две кривичне пријаве против НН лица Основном јавном тужилаштву Смедерево и МУП-у, ПС у Ковину, јер је тиме "извршено кривично дело изазивања опште опасности из чл. 278 КЗ.

Председница општине Ковин наводи да су, у сарадњи са Министарством заштите животне средине, а након пожара који су се догодили током марта, извршена опсежна мерења тела депоније елетромагнетном методом "праћења и снимања абнормалних варијација у отпору геолошких тела у зависности од фреквенција", а у циљу утврђивања позиција подземних вода и потенцијалних депоа гаса.

"Резултати тих мерења су показали да не постоје запаљиви депои гасова који би могли да доведу до пожара. Након добијања извештаја о мерењима, приступило се третирању производом Ferway S, на бази микрогелова органског порекла, којим се онемогућава самозапаљивање и убрзава разградња органских материја", истиче се у саопштењу.

Председница општине подсећа да је марта ове године депонија привремено затворена, а отпад из Ковина привремено преусмерен на регионалну депонију у Панчеву.

"Након што је утврђено да на депонији у Ковину гасови нису узрок пожара, а с обзиром на високу цену транспорта отпада у Панчево, одлучили смо да је поново отворимо за одлагање смећа, уз појачано обезбеђење и праћење током дневних смена. Имајући у виду да је наведених датума дошло до пожара за које се основано сумња да су намерно дело НН лица, ЈП 'Ковински комуналац' од данас уводи 24-часовни надзор над градском депонијом, који ће бити потпомогнут припадницима професионалног обезбеђења", истиче се у саопштењу.

Истовремено, у сарадњи са Министарством заштите животне средине по хитном поступку биће обезбеђен видео надзор за праћење стања на депонији у Ковину, навела је у саопштењу за јавност Сања Петровић. 

недеља, 05. мај 2024.
18° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се