Читај ми!

Корона раздвојила Алису и Иљу, спојили се после осам месеци у Србији

Да ли мало познате лепоте Источне Србије могу бити позивница за нову категорију младих људи који раде на даљину преко интернета? Судећи према причи из планинског села Горњане, удаљеног тридесет километара од Бора, то би могла да буде једна од могућности за развој сеоског туризма.

Рускиња Алиса учи шестогодишњу ћерку Нову како изгледа живот у селу, док Иља дан углавном проводи испред рачунара, јер ради на даљину за једну шведску компанију.

Корона их је раздвојила, па су се после осам месеци поново спојили у Србији – он је допутовао из Шведске, а она са девојчицом и мачком из Белорусије.

"Красива Србија, веома је лепо, много лепо, лепа су места, добри људи, много животиња, укусна храна", каже Алиса из Русије.

За домаћинство Вануцића из Горњана сазнали су преко популарног туристичког сајта за младе.

"Ја сам једино регистровано сеоско домаћинство, категорисано и надам се да ће ова моја прича да покрене људе да схвате, да сви могу то да раде, не могу само ја, немам капацитета за све људе који дођу, хотели су скупи", каже Сека Вануцић.

Вануцићи имају две куће које су на располагању гостима, обрађују тридесет хектара земље, имају дванаест крава и педесет оваца. Сву храну за туристе производе и припремају сами.

Главни зачини у њиховој причи су срдачност и гостопримљивост и по томе их гости препознају.

"Планински ваздух нас тера да рано лежемо и рано устајемо, овде смо као код куће", каже Алиса.

Обиље пашњака и ливада, лековито биље, воће, али и природна заштита, са једне стране планина Стол, а са друге Мали и Велики крш.

"Све је већи број пољопривредних произвођача регистрованих сеоских домаћинстава који почињу да се баве и туризмом", каже Александар Миликић, градоначелник Бора.

У село Горњане најчешће долазе алпинисти и планинари, а судећи по породици из Русије и њиховим препорукама, могли би то да буду и дигитални номади.    

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво