Читај ми!

Владан Ђокић нови ректор Универзитета у Београду

Професор Владан Ђокић, досадашњи декан Архитектонског факултета, нови је ректор Универзитета у Београду. Ђокић је добио 23 гласа чланова Савета, а досадашња ректорка Иванка Поповић 17. Претходно је Сенат Универзитета у Београду Поповићевој дао 27 гласова, а Ђокићу 17.

Владан Ђокић је после избора изјавио да је најбитније да се Универзитет уједини и да све чланице постану једнаке.

Досадашњи декан Архитекстонског факултета је нагласио да ће се у трогодишњем мандату трудити да допринесе афирмацији и угледу Универзитета.

Ђокић је новинарима рекао да му је велика част и обавеза што је изабран за ректора.

"Потрудићу се да допринесем колико год будем могао афирмацији и угледу овог Универзитета. Бићу доступан за све чланице Универзитета подједнако, за студенте, институте, факултете, ненаставно особље", поручио је Ђокић.

Најавио је да ће се радити на унапређењу студијских програма, међународне сарадње, научно-истраживачких радова.

"Најбитније је да се Универзитет уједини, да се све чланице питају на једнак начин и да заједнички, консензусом доносимо одлуке које су важне за стратешка питања Универзитета, чији правац се неће мењати. Неће бити никакве револуције", истакао је Ђокић.

Нови ректор Универзитета у Београду ступа на дужност 1. октобра. До тада ће Универзитет нормално функционисати, као што функционише и сада, каже Ђокић.

На питање о спекулацијама да је Ђокић био кандидат власти на овим изборима, он каже да не може да буде ничији кандидат и да ректора бирају чланови академске заједнице, представници већа, факултета, студената и представници које делегира држава, од којих су три академици.

"Ово је избор академске заједнице", поручио је Ђокић.

Поповићева: Поштујем одлуку Савета

Досадашња ректорка Универзитета у Београду Иванка Поповић је после гласања новинарима рекла да је значајно да Универзитет у Београду одржи статус који има на глобалној академској сцени и честитала Ђокићу на победи.

Говорећи о изборним резултатима, Поповић је навела да свако може да добије и изгуби, али да је неуобичајено да Савет не испоштује вољу Сената.

На последњој седници Сената, Поповић је добила 27 гласова, а Ђокић 17.

"Ово је првенац и претпостављам да постоји разлог зашто се све то дешава. Очигледно постоји мишљење да ће неко други водити боље Универзитет од мене и ја то морам да поштујем", рекла је Поповићева новинарима.

На питање да ли сматра да је политика била умешана у изборни резултат, Поповић каже да то не може са сигурношћу да зна, али да се, како каже, по броју гласова "може имати одређена сумња".

"Увек сам заговарала да је академска заједница, Универзитет у Београду способан да сам решава своје проблеме. Волела бих да то тако и остане", поручила је Поповићева.

Поповићева каже да ће се у наредним месецима заокружити одређени послови, те да је Универзитет у Београду њен приоритет.

На данашњој седници Савета изабрани су и нови проректори Универзитета у Београду, са Економског, Шумарског, Фармацеутског и Географског факултета - Бранислав Боричић, Ратко Ристић, Зорица Вујић и Дејан Филиповић.

петак, 10. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара