Читај ми!

Матић: Србија је препозната као безбедна дестинација, домаћим туристима подељено 120.000 ваучера

Увелико су почеле припреме за летовање, посебно у нашој земљи. Овог месеца подељно је још 20.000 ваучера, а од почетка године 120.000. Истовремено, прате се услови за летовање у иностранству, пре свих, епидемијски, одржан је прошле недеље и међународни сајам туризма у Мадриду, први уживо од почетка епидемије. Министарка трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић је рекла за РТС да влада велико интересовање за ваучерима и да су у току преговори са Министарством финансија за додатни број, као и да ће током јула и августа запосленима у туризму бити додељена помоћ државе у висини пуне минималне зараде.

Министарка трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић је потврдила да је грађанима подељен рекордан број од 120.000 ваучера за боравак у хотелима у Србији и рекла да за долазак у нашу земљу влада велико интересовање и страних туриста.

"Пре свега зато што је Србија јако позната по невероватно ефикасној и доброј вакцинацији и то је нешто што нашу земљу чини сигурно и безбедном, а то је један од приоритета у овом тренутку за успешну туристичку сезону", навела је Татјана Матић током гостовања у Јутарњем дневнику.

Истакла је да се Србија на сајму туризма у Мадриду представила као безбедна дестинација која има много тога да понуди. Министарка је посебно издвојила културно-историјски туризам, гастрономску понуду, путеве вина, али и еколошки туризам.

"Препознају нас као центар, не само домаћег, него и регионалног туризма и сматрају да, оно што је одувек Београд и био и у неким бившим границама, дакле центар регионалног туризма и сада смо више него икада у фокусу и јако тражена дестинација", нагласила је министарка Матић.

Додала је да је људе који се баве туризмом на сајму у Мадриду највише интересовало како је Србија успела да тако успешно спроведе вакцинацију и да су упутили честитке руководству наше државе.

"Њих је јако занимало на који начин смо то успели да организујемо. Они сматрају да смо ми безбедна дестинација. Такође, занима их како ћемо даље, пре свега, ту епидемиолошку ситуацију контролисати", казала је Матићева.

Додала је да су врло добро упознати са предностима српског туризма и регионалном повезаношћу са Северном Македонијом, Албанијом, Црном Гором и БиХ.

Шта подразумева укидање роминга од 1. јула 

Говорећи о укидању роминга са Грчком, Татјана Матић је рекла да ће меморандум бити имплементиран од 1. јула и подсетила да ће се тада укинути и роминг и између држава Западног Балкана.

Истакла је да је дошла до мале забуне када је о томе реч и објаснила шта заправо значи укидање роминга.

"Роминг је врста интерконекције која постоји између држава и он не може никада да се укине, јер постоје границе, али цена се своди на цену саобраћаја на домаћим тржиштима", казала је Матићева.

Министарка је подсетила да је прошле године подељено 274.000 ваучера за одмор у Србији, а да се размишља да се ове године подели 500.000 ваучера.

"Првих 100.000 ваучера је подељено за месец и по дана у јануару до половине фебруара. Двадесет хиљада ваучера смо поделили за сат и по времена. Постоји огромно интересовање, не само за ваучере", рекла је Матићева.

Навела је да преговарају са Министарством финансија које је увек имало разумевања за сектор туризма и увек је пружало посебну подршку за додатну секторску помоћ.

Татјана Матић је подсетила да министарство на чијем је челу подржава и многе инфраструктурне пројекте и да је прошле године у те сврхе дато 500 милиона динара, колико се предвиђа и за ову годину.

"Највећа помоћ државе јесте да омогући услове за рад сектора туризма"

Када је реч о помоћи угоститељима и хотелијерима, Матићева је навела да су 27. априла угоститељи добили милијарду и 220 милиона динара, а да им је додељена и помоћ у висини половине минималне зараде за април, мај и јун, док ће током јула и августа бити додељена помоћ у висини пуног минималца за све запослене у сектору угоститељства и туризма.

"Ја мислим да је највећа помоћ коју држава може да пружи је да омогући услове за рад тим људима. Дакле, стабилна епидемиолошка ситуација која дозвољава да ти људи могу да раде. Омогућили смо билатералним споразумима туристичким агенцијама да могу да доводе туристе", истакла је Матићева.

Нагласила је да је у току израда плана за субвенције за рецептивни туризам и да је то оно што желе - да што више туриста дође у Србију.

понедељак, 23. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи