Читај ми!

Србији предати нови тенкови и оклопно-извиђачки аутомобили из руске донације

Тенкови Т-72МС и оклопно-извиђачки аутомобили БРДМ-2МС из донације Руске Федерације предати су Србији на церемонији у нишкој касарни "Мија Станимировић".

Церемонији су присуствовали министар одбране Небојша Стефановић, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић, државни секретар и заменик министра одбране Руске Федерације генерал армије Николај Панков и заменик министра одбране генерал-пуковник Александар Фомин, као и амбасадор Руске Федерације Александар Боцан-Харченко.

Ради се о донацији Руске Федерације Војсци Републике Србије у вредности од око 75 милиона евра, која се састоји у 30 оклопних транспортера БРДМ-2МС и 30 модернизованих тенкова Т-72 МС, а на основу споразума који су у Сочију договорила два председника Вучић и Путин.

"Ми смо веома захвални Руској Федерацији, јер је ово значајно појачање за Војску Србије", рекао је министар Стефановић, по завршетку примопредаје.

Подсетио је да је у новембру такође у Нишу приказан први део ове донације - 11 тенкова Т-72 и 10 оклопних транспортера.

Министар Стефановић је указао да је реч о савременим средствима, која су у овом делу света међу најбољима.

"Ради се о нечему што је најбоље у Копненој војсци тренутно, али и о средствима која ће помоћи да наши војници буду боље заштићени и да наша Војска буде ефикасна у извршењу свих задатака у заштити наше земље, очувању нашег мира и стабилности", рекао је министар Стефановић.

"Војно-техничка сарадња у складу са међународним уговорима"

Амбасадор Русије Александар Боцан-Харченко истакао је да данашњи дан показује и доказује још једном да је сарадња двеју земаља, а посебно војно-техничка, развијена и чврста и да има будућност.

"Војно-техничка сарадња, која се одвија на најбољи начин на основу уговора наших председника, веома је значајна сама по себи ствара добар и чврст темељ за свеобухватну сарадњу између Русије и Србије", нагласио је Боцан- Харченко додајући да се војно-техничка и војна сарадња између Србије и Русије одвија у складу са међународним уговорима и нормама, а у прилог стабилности у региону.

Симболично, на данашњој церемонији примопредаје, генерал Фомин уручио је генералу Мојсиловићу кључ од тенка. Генерал Фомин је, том приликом, истакао да је данашњи дан још један успешан корак у јачању руско-српске војно-техничке сарадње.

Нагласио је да нова техника испуњава све савремене стандарде и да ће ојачати борбени потенцијал српске армије и омогућити да се обезбеди национални суверенитет и територијални интегритет земље.

Унапређена способност осматрања, нишањења и гађања ноћу

Тенк Т-72МС је модернизована варијанта тенка Т-72. Модернизација тенка извршена је у 61. оклопно ремонтном заводу (БТРЗ) у Руској Федерацији. Тенк Т-72МС тежак је 44,5 тона. Максимална брзина кретања је 60 км/час.

Наоружан је топом 125мм са борбеним комплетом од 42 пројектила, митраљезом ПКТ 7,62мм са борбеним комплетом од 2.000 метака и митраљезом КОРД 12,7мм са борбеним комплетом од 600 метака.

Оклопно-извиђачки аутомобил БРДМ-2МС намењен је за извиђање у свим борбеним операцијама и за све видове извиђања на земљишту и води. Осим тога, може се користити за борбено осигурање, борбу са осигуравајућим јединицама непријатеља, за превоз курира и официра за везу, као средство везе, као командни аутомобил, за напад на десантне снаге непријатеља.

Опремањем извиђачких јединица Војске Србије оклопно-извиђачким аутомобилом БРДМ-2МС унапређена је, пре свега, способност осматрања, нишањења и гађања ноћу.

Оклопно извиђачки аутомобил БРДМ-2МС је опремљен термовизијском камером која омогућава уочавање циљева на даљини од 3,5 км, а распознавање на 2 км. Средство има стабилисану куполу у две равни и може успешно гађати циљеве из покрета.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи