Читај ми!

"Узми рачун и победи", још седам дана за избор пројеката најактивнијих општина

Влада Србије је саопштила да у друго извлачење наградне игре "Узми рачун и победи 2021", које ће бити у суботу у 18 часова на РТС 1, улазимо са више од 1,7 милиона коверата. Још седам дана остало је грађанима да својим гласовима изаберу пројекте у које ће девет победничких градова и општина, најактивнијих у слању фискалних рачуна и слипова, уложити освојени фонд од 180.000 евра, наводи се у саопштењу.

Грађани Беле Паланке, Блаца, Димитровграда, Србобрана, Куле, Бачке Паланке, Панчева, Савског венца, Врања и Врбаса послали су највећи број коверата по глави становника током претходног циклуса наградне игре и захваљујући својој одговорности и пореској култури сада имају прилику да одлуче, заједно с другим грађанима Србије, који пројекат ће оплеменити живот у њиховој локалној заједници.

 

Гласање траје до 28. маја на националном порталу uzmiracun.rs и досад је стигло већ 35.000 гласова. Свака од локалних самоуправа понудила је по три предлога и тим пројектним идејама могуће је доделити 1, 2 или 3 гласа, а за пројекте једне локалне самоуправе може да се гласа само једном, наводе у Влади.

Додаје се да је највише пројеката усмерено на изградњу или реконструкцију спортских терена и дечјих игралишта, следе предлози за опремање вртића и домова здравља, као и за уређење паркова и тргова.

Највећи број гласова досад је прикупио један од пројеката у Кули (реконструкција вртића Чувари осмеха у Сивцу), следе пројекти у Панчеву - адаптација игралишта у оквиру Спортско-рекреативног центра Младост - и Блацу - адаптација зграде Академије струковних студија.

У такмичењу градова и општина у оквиру наградне игре "Узми рачун и победи 2020"  учествовала је 181 локална самоуправа, које су подељене у категорије малих, средњих и великих, према броју становника, док је број послатих рачуна и слипова пондерисан просечном зарадом, како би сви имали једнаке шансе да победе.

Најбољи резултат у такмичењу остварио је Град Врање, чији је сваки грађанин у просеку послао више од пет коверата. Становници Савског венца и Блаца имали су просек од око четири коверте.

Посматрано у апсолутним износима, највећи број коверата пристигао је из највећих градова: Београда (3.494.645), Новог Сада (979.912), Ниша (416.885), Панчева (338.825) и Врања (316.843). У чак 132 општине у просеку је сваки становник послао по једну коверту.

Током два круга наградне игре, од 15. новембра до 27. фебруара, послато је више од 11,7 милиона коверата, односно 117 милиона фискалних рачуна и слипова (потврда о безготовинском плаћању).

На основу анализе извучених коверти, процењује се да укупна вредност послатих рачуна износи 75,9 милијарди динара, од чега се по основу ПДВ-а у буџет слило 100 милиона евра.

Из Владе је Саопштено да ће, у циљу наставка борбе против сиве економије и јачања свести грађана о значају узимања рачуна при свакој куповини, од 15. маја до 25. јуна бити одржан први круг новог циклуса наградне игре, док ће други круг бити организован током јесени.

Укупан наградни фонд је повећан са 250 на 350 милиона динара и укључује 16 станова у Београду и 60 аутомобила Фијат 500Л.

"Право учешћа у наградној игри, коју организује Влада Србије, а подршку пружа НАЛЕД, имају сви грађани који пошаљу коверте са 10 фискалних рачуна или 10 слипова, не старијих од 1. априла 2021. године, са минималним појединачним износом од 100 динара. Фискалне рачуне и слипове не треба мешати у истој коверти. На полеђини коверте неопходно је написати име и презиме, адресу из личних докумената и контакт телефон, док је на другој страни довољно написати "Узми рачун и победи 2021". Право учешћа имају сви пунолетни грађани Републике Србије, наводи се у саопштењу Владе Србије. 

недеља, 19. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара