Читај ми!

"Филмска" аукција за културно благо из колекције Југоескпорта

Неизвесност око вредне колекције слика које су као део стечајне масе "Југоекспорта" стављене на аукцијску продају коначно је завршена. Дела најпознатијих српских уметника неће отићи у приватне колекције, као што се већ дешавало у сличним околностима, јер их је купио Град Београд.

Град Београд је откупио на аукцији колекцију од 148 слика из "Југоекспорта" за 33 милиона динара.

Међу сликама су дела Лубарде, Гвозденовића, Милуновића, Аралице, Миће Поповића, Пеђе Милосављевића и многих других врхунских уметника.

Почетна цена била је 10,4 милиона динара. Већина уметничких дела, које је својевремено куповао "Југоекспорт", као једна од најмоћнијих друштвених фирми, је оштећено.

Ове слике су културно добро, што значи да не могу бити изнете из земље без сагласности Музеја града Београда.

"Ово културно благо припада Србији и на овај начин спречили смо да буде изнето из земље, као што се дешавало са многим сликама на претходним аукцијама", рекао је заменик градоначелника Београда Горан Весић.

На лицитацији је учествовало осам понуђача, од којих је шест одустало одмах, па су се надметали само један анонимни понуђач и Музеј града Београда.

"Суштина је да се ово десило први пут у историји, да Град Београд и Република Србија учине све да задрже уметничка дела која су се нашла на овој необичној аукцији, да она остану власништво грађана", истакла је министарка културе и информисања Маја Гојковић.

Министарка је истакла да ће се убудуће пописивати све фирме које су у стечају јер културна добра која поседују не припадају њима зато што су купљена државним новцем или су добијена на поклон и као таква припадају народу.

"Филмска аукција без џентлменског повлачења"

Директорка Музеја града Београда Јелена Медаковић каже да за Музеј наслеђе оваквог типа нема материјалну и тржишну вредност.

"То су културна добра, њихова вредност на тржишту варира, некада је већа, некада је нешто нижа. То диктирају потражња и понуда. Прва цена која је лицитирана је свакако непримерена и у вредности свега неколицине дела", обкашњава Медаковићева.

Каже да је аукција била "филмска" и да није било очекиваног "џентлменског повлачења".

"Ово је преседан. Ја не могу да се сетим и нисам обавештена да се икада десило да на некој аукцији град или нека установа изађу и купе дела. Ово је велика ствар за наш музеј јер ми Југоекспортов легат чувамо још од 1973. године. Слике сада долазе на своје природно место", наглашава Медаковићева.

Објашњава да су сва купљена дела за конзервацију и чишћење, а нека и за озбиљну рестаурацију.

"Планирамо да у Конаку кнегиње Љубице, у великој сали под сводовима, дела буду изложена. Још увек не знам када ћемо дела моћи да преузмемо, али чим буду преузета, ослободићемо салу", каже Медаковићева.

Наводи да они код којих су слике биле нимало нису марили и водили рачуна о њима, иако су знали шта имају.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи