Читај ми!

Дан сећања на жене жртве насиља: Насиље није приватна ствар, пријавимо насилнике

У Србији се обележава Дан сећања на жене жртве насиља у породици, а од почетка године у Србији је, у породичном насиљу настрадало девет жена. Потпредседница Владе Србије и председница Координационог тела за родну равноправност Зорана Михајловић, указала је, поводом Дана сећања на убијене жене жртве насиља, да је неопходна свеобухватна и координирана заштита жена и девојчица од сваког облика насиља.

Национални Дан сећања на жене жртве насиља у породици, 18. мај, обележава се од 2017. године одлуком Владе Србије а повод за покретање ове иницијативе били су злочини почињени 2015. године када је за само два дана убијено чак седам жена.

У саопштењу министарке Михајловић се каже да "ретко прође дан да не чујемо да је нека жена малтретирана, сексуално узнемиравана или, нажалост, убијена. То се десило и јуче у Ваљеву и убиство ове младе жене треба да буде подсетник свима да је насиље свеприсутно, ту око нас, у нашем комшилуку, граду и да морамо сви заједно против тога да се боримо. Свака институција, организација, али и појединац носе део одговорности у процесу борбе против насиља и достизању нулте толеранције на насиље".

Михајловићева је поручила женама да нису саме у овој борби и позвала их да пријаве насилнике.

"Важно је да охрабримо и оснажимо жене у свом окружењу да ако трпе било који вид насиља - било оно физичко, психолошко или сексуално, да насилнике пријаве и да затраже помоћ и заштиту. И сви ми, ако знамо да насиље постоји - да то пријавимо, уместо што окрећемо главу оправдавајући насиље приватном ствари. Све док иједна девојчица или жена трпе насиље, ми као друштво не можемо да се развијамо нити да градимо бољу будућност за своју децу", рекла је Михајловићева.

Потпредседница владе је подсетила да је крајем априла влада усвојила нову Стратегију за спречавање и борбу против родно заснованог насиља према женама и насиља у породици за 2021-2025, која ће уз постојећи Закон о спречавању насиља у породици допринети већој заштити жртава насиља, али и превенцији насиља.

Координаторка Сигурне куће Весна Станојевић каже да је важно причати на тему насиља како би утицали и повећали свест код људи, а поготово жена које су жртве насиља јер је највећа грешка жртава то што ћуте.

"Неопходно је да се насиље пријави и то је најважнији савет свим женама јер већина њих ћути, преко тога прелазе а неке од њих и негирају проблем", истакла је она и додала да то може бити било ко из блиског окружења у кога жртва има поверења.

Нови закон за спречавање насиља у породици дао је резулате и насилници се, углавном, придржавају тог закона односно његове одредбе која подразумева забрану прилазка.

"Насилници најчешће поштују забрану приласка али само до тренутка када она важи, дешава се да одмах по истеку почну са поновним малтретирањем жртве", рекла је Станојевићева.

Ипак, насилници који су решили да неког повреде то ће и учинити, без обзира на закон и то се најчешће завршава смртним исходом каже Станојевић и указује на пример који се недавно десио када је насилник усмртио партнерку упркос забрани приласка.

Из Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања истичу да ће борба против насиља над женама, као и сваког вида насиља, и у наредном периоду остати један од приоритета рада Владе Србије.

Министарство апелује на све жене, које су жртве било ког облика насиља да то пријаве надлежним институцијама или да помоћ потраже преко Националне СОС линије - 0800-222-003.

Заштитник грађана Зоран Пашалић апеловао је на све жене које трпе насиље да надлежним органима пријаве насилнике који их злостављају, ма ко год они били, како би им се обезбедила адекватна заштита и предупредио трагичан исход.

"Непријављивање и трпљење насиља отвара зачарани круг насиља који у одређеном броју случајева има трагичне последице по жртву, али и отвара нови круг насиља тако што од деце прави или будуће насилнике или будуће жртве", навео је Пашалић.

Пашалић је навео да је у кризним ситуацијама које са собом носе животну и економску неизвесност, каква је актуелна пандемија Ковид-19, повећан ризик од насиља над женама и додао да се и даље са највише изазова сусрећу жене са инвалидитетом, старије и жене на селу, и Ромкиње.

"Већ више од годину дана живимо у тешким животним условима у којима неизвесност повећава ризик од интензивирања насиља у породици. Ипак, направили смо корак напред у циљу оснаживања жена да пријаве насиље које трпе с обзиром да је актуелним прописима омогућен бесплатан преглед жртава насиља код лекара судске медицине", рекао је Пашалић.

Овакви прегледи од стране судских вештака омогућиће да се обезбеде докази за судски поступак како жртве из емотивних или егзистенцијалних разлога не би одустајале од покретања сусдког поступка и како би починилац насиља био адекватно кажњен, нагласио је Заштитник грађана.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво