Читај ми!

Међународни дан борбе против хомофобије, бифобије и трансфобије

Данас се обележава Међународни дан борбе против хомофобије, бифобије и трансфобије (IDAHOT), у знак сећања на тај дан 1990. године када је Светска здравствена организација уклонила хомосексуалност са листе болести.

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић напомиње да се припадници ЛГБТ популације и даље суочавају са проблемима у остваривању својих права, социјалном дистанцом, омаловажавањем, па и насиљем, због чега треба наставити са активностима усмереним на унапређење њиховог положаја.

Јанковићeва истиче да су ЛГБТ суграђани равноправни грађани Србије и да не смеју бити дискриминисани због свог родног идентитета или сексуалне оријентације.

Напомиње да се припадницима ЛГБТ популације мора обезбедити равноправно и достојанствено остваривање свих људских права, без страха од осуде и насиља.

"Савремено друштво не сме толерисати било какав вид дискриминације и мора створити услове да сви наши грађани и грађанке буду равноправни", наводи Јанковићева и истиче да припаднике ЛГБТ популације треба оснаживати да пријављују дискриминацију и подносе притужбе Поверенику за заштиту равноправности.

Заменица Заштитника грађана за родну равноправност Јелена Стојановић развила је заставе дугиних боја на згради ове институције поводом 17. маја, Међународног дана борбе против хомофобије, бифобије и трансфобије, у знак подршке грађанима другачије сексуалне оријентације и родног идентитета.

"Институција на чијем сам челу већ годинама ради на обезбеђивању системске заштите ЛГБТИ особа које се у Републици Србији и даље сусрећу са претњама и нападима. Већ неколико година се залажем за измене постојећих и усвајање нових прописа којима би се обезбедило да припадници ове заједнице уживају у потпуности своја права", изјавио је овим поводом заштитник грађана Зоран Пашалић.

Пашалић је подсетио да је у децембру 2020. године затражио од Министарства за људска и мањинска права и друштвени дијалог да што пре изради нацрте закона о уређењу истополних заједница, као и да правно уреди последице прилагођавања (промене) пола и родног идентитета.

"Претходно сам у јуну прошле године указао на потребу измене Кривичног законика како би се кривична дела извршена на основу сексуалне оријентације третирала као дела расизма и нетолеранције", навео је Пашалић и додао да су неопходне и измене Закона о полицији у циљу забране дискриминације и на основу сексуалне оријентације.

Такође, потребно је изменити и Закон о бесплатној правној помоћи како би се ЛГБТИ особе уврстиле у категорију корисника у осетљивом положају, као и Закон о уџбеницима који би садржао експлицитну забрану садржаја којима се подстиче формирање предрасуда и стереотипа, навео је Заштитник грађана.

Међународни дан борбе против хомофобије, бифобије и трансфобије (International Day Against Homophobia, Biphobia and Transphobia) се обележава у знак сећања на тај дан 1990. године када је Светска здравствена организација уклонила хомосексуалност са листе болести.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво