Читај ми!

Од Зрењанина до Темишвара пловиће се поново после шест деценија

На каналу Бегеј, који повезује Зрењанин и Темишвар, завршавају се радови на преводници Итебеј, после чега ће бити могућа пловидба између два града. За успостављање пловног пута за привредне бродове до 500 тона носивости биће неопходно измуљавање канала Бегеј целим током кроз Србију. Последњи пут се овуда пловило од Србије до Румуније пре шест деценија.

Радови на преводници Итебеј се обављају у исушеном кориту канала. Бегеј је преграђен, па је прокопан нови канал којим се преусмерава вода око преводнице.

Тек након исушивања могао се сагледати степен потребних радова. Оваква реконструкција није рађена од отварања преводнице 1912.

Зоран Петровић, извођач радова каже да је мало фалило да се сруши зид у Бегеј и да направи проблем самој устави.

"На супротној страни је преводница са својим капијама, комплетне капије су рађене нове", каже Петровић.

"Воде Војводине" додатно раде и на уређењу околног простора, корита и обала канала Бегеј.

"Иза нас на двеста, триста метара се налазе машине које финансира Европска унија кроз други пројекат где покушавамо да измуљен садржај одложимо на обалу и да покушамо са неким биљним врстама и њиховим узгојем на том садржају да извучемо све оне штетне материје, а ради се о тешким металима", каже Срђан Кружевић, директор ЈВП "Воде Војводине".

Осим у Итебеју, радило се и на преводници Клек, а ови радови су директно допринели да се бегејска вода прочисти и да се поново појаве неке врсте риба.

"Након радова на ревитализацији ова два хидрообјекта, уочили смо да се појавио лињак. То је једна од заштићених врста, што јасно говори о позитивном утицају на животну средину", каже Дарко Бађок из Одбора за урбанизам и животну средину Скупштине Војводине.

Ревитализације канала финансирана је из пројекта Прекограничне сарадње са Румунијом, укупне вредности 13,9 милиона евра.

Уз Бегеј су до сада изграђени бициклистичка стаза и пристан за бродове у Зрењанину.

Преводница Итебеј треба да се заврши до краја јуна.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво