Читај ми!

Радарски центри у Србији спремно чекају градоносне облаке

Најављене су краткотрајне временске непогоде: обилни пљускови с грмљавином, град и јак олујни ветар. Сви радарски центри у Србији имају довољан број ракета за противградна дејства. Од почетка сезоне само пет дана су дејствовали, а мањих штета имали су чачански воћари. Радарски центар Ваљево први је потпуно аутоматизован.

Прве, мање штете од града величине лешника направљене су ове године у Бањици код Чачка. Видљива су оштећење на јабуци ајдаред.

"Наше воће 90 одсто иде за извоз у Руску Федерацију и таква јабука не може ићи у извоз. Ићи ће на домаће тржиште или у прераду где је цена 70–80 одсто нижа него што би ишла на руско тржиште", каже воћар из Бањице код Чачка Милован Сретеновић.

На подручју Лучана, где су прошлог лета имали огромне штете од невремена, уз значајну помоћ наменске индустрије, обезбедили су 300 противградних ракета. Центар Самош у Банату има 1.200 ракета.

И Лесковац је обезбедио потребан број ракета али због ниских надокнада четири стрелца су одустала од посла.

"Један стрелац има плату 4.000 динара месечно, а једна противградна аутоматска станица кошта 30.000 евра, па сад ви размислите колико стрелаца могу они да плате са 30.000 евра", каже председник Удружења стрелаца из Лесковца Жикица Маринковић.

Радарски центар Ваљево први је потпуно аутоматизован. Предност је у великој сигурности дејстава, у скраћеном времену лансирања ракета и у потпуној поузданости да ће стићи до циља. Ове сезоне противградна заштита Србије за 236 даљинских лансирних станица технички је још спремнија за дејства.

"Имамо оптималну количину ракета у овом тренутку. Ми смо до сада располагали са 17,5 хиљада ракета, с тим да смо за пет дана досадашњег дејства потрошили 256 ракета и треба да констатујемо да је за овај део сезоне, с обзиром на то да је мај један од најнестабилнијих месеци, то далеко испод просека", рекао је начелник Центра одбране од града РХМЗ Србије Зоран Бабић.

Поред аутоматизације радарских центара, Противградна заштита Србије набавиће два најсавременија радара као и нови софтвер за управљање процесом противградног дејства.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво