Читај ми!

Антифашизам у војскама бивше СФРЈ - ко су Франц Розман Стане и Ратко Павловић Ћићко

Пре 76 година, 15. маја 1945. војнички је побеђен фашизам у тадашњој Југославији, када су се у словеначким Алпима званично предале последње јединице нацистичке Немачке и њихових савезника. Данас је овај датум помало заборављен, а да ли је заборављен антифашизам у војскама бивше Југославије предмет је анализе емисије о војсци "Дозволите...“.

Називи касарни, војни празници, обележавање важних датума и учешће на манифестацијама - то су критеријуму који симболички и фактички говоре однос војске према сопственој историји.

Однос према антифашизму у војскама бивше Југославије је изненађујуће различит, иако се сви хвале учешћем у борби против нацистичке Немачке.

Словеначка војска - венци и командант Стане

Кренимо са севера, из Словеније где су 15. маја 1945. војнички поражени Немци и њихови помагачи - пре свега усташе и домобрани и мањи број нацистичких савезника из Словеније, Србије, Босне и Црне Горе.

У одговору на наша питања како се чува антифашистичка традиција, прес служба Министарства одбране Словеније одговорила је војска активно учествује у обелажавању 9. маја Дана победе над фашизмом у Другом светском рату. Такође, Словенија је поносна што је председавала Саветом Европе 2004. године јер је та институција заснована на антифашистичкој традицији.

Словеначка војска редовно учествује на манифестацијама обележавања важних датума у антифашистичкој борби, уз војни и државни врх. Присуство је веома упечатљиво широм Словеније поред споменика и бисти народних хероја.

На званичном сајту Словеначке војске од укупно 19 касарни, две носе име народних хероја Словеније и Југославије. Касарну у Цељу зове се "Франц Розман Стане". Он је био народни херој и вођа партизанских снага у Словенији. У месту Випава, касарне се зове "Јанко Премрл Војко". Већина касарни носи име по погинулим борцима из рата 1991 и личностима из словеначке националне историје.

Хрватска војска без одговора и без народних хероја

Како је у Хрватској? Нажалост нисмо добили одговор од прес службе Министарства одбране Хрватске, па смо истражили званичне интернет странице и стратешке војне документе.

Оружане снаге Републике Хрватска учествују у манифестацијама полагања венаца на Гробницу народних хероја на загребачком гробљу Мирогој поводом 9. маја Дана победе над фашизмом, као и на обележавању дана сећања на жртве усташког логора Јасеновац.

Међутим, нигде нисмо нашли да нека касарна носи име, или да постоји војни празник који има везе са антифашистичком борбу. Иначе, из Хрватске потиче 291 народни херој Југославије из Другог светског рата.

Касарне иначе носе имена по географским топонимима, погинулим припадницима хрватске војске из рата 1991-1995 и личностима из националне историје.

Ипак, треба рећи да Војна академија, односно Војно свеучилиште у Загребу носи име "Др Фрањо Туђман". Иако га Србија не памти по добру, Туђман је био одликовани партизански борац, историчар антифашистичке борбе и борио се против фашиста и усташа од 1941. до 45. године.

Оружане снаге БиХ - Козара и Билећки борци

Оружане снаге Босне и Херцеговине учествују на главним манифестацијама полагања венаца и обележавања важних датума као што су пре свега Дан победе 9. мај и битке на Козари и Сутјесци, Игмански марш и сличним догађајима, стоји у одговору који смо добили од прес службе Министарства одбране из Сарајева.

Када је реч о касарнама, оне се углавном зову по географским топонимима, погинулим борцима Армије БиХ и ХВО-а и личностима из националне историје три конститутивна народа. На територији српског ентитета, односно Републике Српске три касарне носе имена по народним херојима Југославије. Касарна Оружаних снага Босне и Херцеговине у Дервенти зове се "Здравко Челар", у Приједору "Жарко Згоњанин", на Мањачи код Бања Луке "Мика Боснић", а у Билећи "Билећки борци" у знак сећања на партизане из овог краја.

Војска Црне Горе - 13. јул и командант Саво

Црна Гора се може похвалити антифашистичком традицијом, која се негује и не крије. У одговору на наша питања Министарство одбране из Подгорице објаснило је да учешћем на манифестацијама, називима касарни и едукацијом чува антифашистичку традицију. Изводи се и почасна артиљеријска паљба.

Дан антифашистичког устанка 13. јул Црна Гора слави и као Дан државности, а по овом датуму носи име касарна у Никшићу. Касарне које носе имена по народним херојима Југославије су "Владимир Кнежевић Волођа" у Пљевљима, у Даниловграду "Милован Шарановић", а у Бару "Перо Ћетковић".

Такође, у касарни у Подгорице постоји Спомен соба 5. пролетерске црногорске народноослободилачке бригаде коју је предводио чувени партизански командант Саво Ковачевић. Припадници војске на обуци имају предавања из историје где се посебна пажња посвећује антифашизму.

Војска Србије - војна парада, венци, народни хероји, празници

Војска Србије се попут својих колега из Црне Горе може веома похвалити својом антифашистичком традицијом.

Поводом Дана победе организују се свечане академије на највишем државном нивоу, 2019. изведена је и велика војна парада у Нишу, као и поводом Дана ослобођења Београда у Другом светском рату и то 2014, а 2017. и 2019. тим поводом изведени су прикази способности Војске Србије. Изводи се и почасна артиљеријска паљба.

На паради кадети Војне академије марширају са заставама српских бригада Народноослободилачке Војске Југославије.

Српски војници учествују на манифестацијама полагања венаца у свим градовима где постоје војни гарнизони, најчешће поводом Дана ослобођења места од фашизма и других важних датума.

Последњих година је почела да се негује традиција неколико херојских подвига у Априлском рату 1941. године, а касарна Речне флотиле у Новом Саду носи име "Александар Берић" по команданту речног монитора Драва.

У Спомен собама јединица Војске Србије заступљене су поставке везане за партизане, српске бригаде и антифашистичку борбу. Најупечатљивије када говоримо о антифашистичкој традицији Војске Србије јесу имена касарни које се зову по народним херојима Југославије.

То су: "Бошко Палковљевић Пинки" у Сремској Митровици, "Јанко Чмелик" у Новом Саду, "Светозар Марковић Тоза" у Зрењанину, „Стевица Јовановић" у Панчеву, "Милан Благојевић" и "Ђурађ Димитријевић Ђура" у Крагујевцу, "Петар Лековић" у Пожеги, "Рифат Бурџевић Тршо" у Новом Пазару, "Мија Станимировић" у Нишу и "Ратко Павловић Ћићко" у Прокупљу.

Ваздухопловни ремонтни завод у Батајници зове се "Мома Станојловић". Иначе касарне у Војсци Србије најчешће носе име по личностима из националне историје и географским појмовима.

Треба рећи и да се у знак сећања на формирање Првог падобранског батаљона народноослободилачке војске Југославије 14. октобра 1944. године, тај датум обележава као Дан војних падобранаца и 63. падобранске бригаде. Такође, Финансијска служба Војске Србије празнује 8. новембар, када је 1944. године у време рата формирано Финансијско одељење Повереништва народне одбране.

Где су четници?

Занимљиво је да иако је држава још 2005. године изједначила комунистички и партизански покрет отпора - Војска Србије готово да уопште не чува сећање на Југословенску војску у отаџбини.

Од пре неколико година Војска Србије, заједно са Војском САД у Прањанима код Горњег Милановца учествује у обележавању годишњице Мисије Халијард, односно акције спасавања савезничких пилота 1944. године, коју су извели четници и америчка војска.

Такође Дан оклопних јединица Војске Србије је 30. октобар када су се 1941. године у Краљеву партизани и четници заједно тенковима борили против Немаца.

Армија Северне Македоније - Сутјеска и Страшо Пинџур

И на крају, Северна Македонија. Армија Северне Македоније такође чува сећање на антифашистичку традицију. Војска учествује у манифестацијама полагања венаца поводом важних догађаја, као што су Дан победе 9. мај и Дан устанка 11. октобар. У касарни у Велесу се чак брижно чува фреска "Сутјеска" у знак сећања на чувену битку.

Оно по чему северномакедонска војска предњачи у антифашистичкој традицији у односу на остале бивше републике јесте да већина касарни носи име по народним херојима Југославије.

"Алексо Демниевски Баиман" у Велесу, "Јане Сандански" у Штипу, "Боро Менков" у Куманову, "Кузман Јосифовски Питу" у Тетову, "Мирче Ацев" у Прилепу, "Чеде Филиповски Даме" у Кичеву и "Страшо Пинџур" на аеродому Петровец. Војна академија у Скопљу носи име "Генерал Михаило Апостолски".

Такође, занимљиво је да Армија Северне Македоније на свом сајту има публикацију "Војни генерали из Македоније 1943-2017" где су наведени и југословенски генерали из Северне Македоније.

уторак, 07. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара