Читај ми!

Радојичић: Мирно лето, за јесен треба бити опрезан

Једну дозу вакцине примило је 46,3 одсто Београђана, а ревакцинисано је 37,1 одсто становника главног града. Нама је у овом тренутку циљ да у Београду достигнемо 50 одсто вакцинисаних. Мислим да ћемо имати мирно лето а за јесен морамо бити опрезни, рекао је за РТС градоначеник Београда доктор Зоран Радојичић.

Гостујући у Београдској хроници Зоран Радојичић је истакао да је најзначајније да се млади људи, преко 18 година, вакцинишу и да се ту стекне висок степен имунитета.

Према речима градоначелника, што се тиче деце, постоје клиничке студије и оне су детаљне и захтевне.

"Када се приведу крају и када ту будемо имали јасне резултате онда ћемо вакцинисати децу", сматра Радојичић.

Према његовима речима, ситуација на седници Кризног штаба данас је била опуштенија што говори да је ситуација боља али да је приступ био озбиљан као на претходним седницама.

"Говорили смо о бројкама. На седницама прво иде анализа а након тога закључци. Важна тема је вакцинација и да наставимо контининуитет вакцинације који имамо", поручио је градоначелник Београда.

Додаје да је пре седнице Кризног штаба имао састанак са амбасадором Мексика и видео како странци имају респект за ситуацију код нас.

"У Мексику се још увек вакцинишу људи преко 60 година и морамо бити поносни на резултате које имамо и наствити кампању за вакцинацију. На позицији коју имам често имам контакте са амбасадорима и фасцинирани су тиме како смо направили добру организацију", истиче Радојичић.

Наглашава да је амбасадор Мексика рекао значајну ствар а то је да се стање здравља нације показује кроз ову пандемију.

"Тамо где имате доста дијабета, гојазних људи и који нису водили рачуна о свом здрављу сада имају веће последице. И после пандемије морамо да водимо рачуна о здрављу", поручио је доктор Зоран Радојичић.

Сматра да је питање колективног имунитета компликовано и за експерте епидемиологе.

"Подаци које сам нашао су различити и у литератури и у дискусијама које експерти спроводе. Помиње се 70 посто, негде чак и 90 посто али је сигурно да када се пређе 50 посто вакцинисаних да је то једна значајна брана која ће спречити неконтролисано ширење вируса. Нама је у овом тренутку циљ да у Београду достигнемо тих 50 посто", закључује градоначелник.

Три главна правца загађења Чукаричког рукавца

Градоначелник Београда каже да је 27. априла дао наредбу, преко штаба за ванредне ситуације, да се уради ванредна контрола квалитета воде у Топчидерској реци и Чукаричком рукавцу и да су прелиминарни резултати већ стигли.

Истиче да су три су главна правца загађења Чукаричког рукавца.

Један је канализација. Други правац је је индустрија јер у том делу реке, који је дуг 23 километра и пролази кроз четири општине, постоји 35 фабрика или субјекта и неки од њих су потенцијални загађивачи и они се контролишу.

Трећи правац загађења је да река пролази кроз нека насеља која нису контролисана и кроз дивље депоније.

"Канализација је једно од кључних питања на коме у Београду инстистирамо. Град улази у решавање овог проблема кроз четири слива. То су Велико Село, Крњача, Остружница и Батајница. Лично се залажем да то буде у комбинацији са мањим фабрикама које ће решавати реке које не могу да се обухвати сливовима и на тај начин наредних година проблем ћемо разрешити. Овакве проблеме није могуће преко ноћи урадити", поручио је градоначеник Београда Зоран Радојичић.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво