Читај ми!

РЕРИ: Загађење Пека директно у вези са активностима "Зиђина", изградња "Линглонга" без процене утицаја

Регулаторни институт за обновљиву енергију и животну средину (РЕРИ) представио је налазе о загађењу воде у реци Пек, које се, како су рекли на конференцији за медије, може директно довести у везу са активностима компаније "Зиђин копер Србија" у Бору.

Невладина организација Регулаторни институт за обновљиву енергију и животну средину (РЕРИ) представила је и налазе о изградњи, како тврди, потенцијално најпроблематичнијег дела фабрике гума компаније "Линглонг тајер" у Зрењанину.

Такође, тврде да за ту фабрику није извршена ни процена утицаја на животну средину у складу са законом.

Представници РЕРИ су рекли да су пратили активности праћене раздвајањем јединственог пројекта на више мањих како би се избегла обавеза спровођења процедуре која се односи на студију процене утицаја на животну средину од стране поменутих компанија у Бору и Зрењанину.

РЕРИ је навео да је због тога покренуо и кривичне, инспекцијске и друге управне поступке.

"Надлежни не примењују прописе"

Председник управног одбора РЕРИ Јован Рајић тврди да надлежни у овим случајевима не примењује прописе и одбијају да прикупи информације које су јој доступне, као и да не реагују ни на оне информације које јој достављају удружења грађана и појединци.

Говорећи о ситуацији у Бору, Рајић је рекао да је постоје докази о озбиљном загађењу реке Пек, о функционисању постројења без грађевинске дозволе - вентилационом постројењу рудника Јама и загађењу ваздуха.

Када је реч о загађењу реке Пек, Рајић је казао да је 16. марта ове године рађена анализа површинских отпадних вода Малог Пека непосредно испод рудника која је показала, како каже, да су повећане количине бакра, мангана, гвожђа и сулфата, због чега је РЕРИ затражио ванредни инспекцијски надзор.

"Концентрације арсена троструко веће од дозвољених" 

Када је реч о испитивању муља реке Пек, Рајић је рекао да резултати анализе које је радио Институт за рударство и металургију Бор показују да су драстично веће вредности у односу на оне које су дозвољене и истакао да су концентрације арсена троструко веће од дозвољених.

Због резултата испитивања површинских вода и муља у реци Пек РЕРИ је припремио кривичну пријаву против одговорног лица и компаније "Зиђин", додао је Рајић.

Говорећи о загађењу ваздуха у Бору, Рајић је навео да је РЕРИ, на основу извештаја званичне инспекције за 2020. годину који показују да је десетоструко премашена гранична емисија сумпор-диоксида на мерним станицама у Бору, у марту покренуо захтев којим је од инспекције тражио да, због основане сумње да је већина ових емисија производ рада постројења "Зиђина", врши наменска мерења.

Када је реч о фабрици гума у Зрењанину компаније "Линглонг тајер", Рајић је упитао шта ће се десити ако Управни суд процени да је 10 грађевинских дозвола које су издате компанији без процене утицаја на животну средину незаконито.

петак, 20. септембар 2024.
27° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи