Читај ми!

Катанац на сумњиве козметичке салоне – нестручни естетски захвати доводе и до слепила

Због све учесталије појаве да се процедуре антиејџ медицине, подмлађивања обављају у козметичким салонима и другим привредним субјектима ван здравствених установа и приватне праксе, Министарство здравља појачало је контроле. На вратима два козметичка салона здравствени и санитарни инспектори – већ су окачили катанац.

Катарина Лиовић из Загреба је навела да јој хирург, који се лажно представљао, одрезао један део усне.

"Изнутра је била огромна рупа и ту са стране се ожиљак створио поврх целе усне коју је он палио. Само не знам зашто је одрезао део здраве усне", навела је Катарина Лиовић.

Мислила је каже да се обратила стучњаку, а испоставило се да је он стручњак само на друштвеним мрежама. Лажно се представљао као пластични хирург, а једина диплома коју има је масера. Након што су жене које су се подвргле његовој игли изашле у јавност, он се из ње повукао.

"По добијању података и налога из тужилаштва ми ћемо бити сигурно логистика ради доказивања таквих кривичних дела на терену", рекао је Горан Стаменковић, помоћник Министарства здравља за инспекцијске послове.

Компликације могу довести и до слепила 

Таквих дела све је више сведоче хирурзи на ВМА, који често имају тежи задатак – да исправе последице нестручности.

"Ја сам често имао, из своје праксе пацијенте који долазе тако третирани негде са некрозом, одумирањем коже, нарочито на носу и на горњој усни. Некада у тој бразди која иде од носа ка усни где се најчешће филери стављају, ту се налази једна важна артерија лица и њене завршне гране које директно комуницирају са централним нервним системом", навео је специјалиста пластичне, реконструктивне и естетске хирургије проф. др Маријан Новаковић.

Додао је да због тога може да дође до компликација унутар централног нервног система, као и да доведе до слепила.

На компликације су наишли и неки који су желели да са лица уклоне знаке старења у козметичким салонима.

"Они имају право да отварају салоне, али не смеју ни мало на кожи крви да пусте. Они имају разне хемијске пилинге и дермоабразије површне и примену козметолошких ласера, све то има неку улогу у подмлађивању за разлику од лекара који се баве антиејдзинг процедурама које су мало инванзивније, залазе дубље испод коже", казао је професор Новаковић.

Ко може да пружа услуге антиејџ медицине 

Услуге антиејџ медицине могу пружати искључиво регистроване здравствене установе и приватне које имају лиценцу за то, упозорава и Министарство здравља. Због све чешћих притужби, појачали су контролу, и већ имају резултате.

"Kод два предузетника утврђено је да се пружају услуге антиејџ медицине, можемо да кажемо да се ради о мезотерапији, хемијском пилингу, лифтингу бора, отклањању неких неправилности, оно што се тражи естетски да се интервенише. Здравствени инспектори су у складу са својим овлашћењима донели решења о забрани обављања тих послова здравствене делатности у козметичким салонима и наравно биће санкционисани сви оснивачи и власници таквих субјеката", нагласио је Горан Стаменковић.

Информације о томе ко, где и под којим условима може обављати одређене процедуре, грађани могу пронаћи на сајту Министарства здравља.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво