Читај ми!

Куће и баште мештана Мужље на планираној траси ауто-пута, траже да буде измештена

У току је јавни увид у планове за трасу ауто-пута Београд - Зрењанин - Нови Сад. Предвиђено је да пут пролази непосредно уз насеље Мужља код Зрењанина, што је узнемирило мештане јер сматрају да ће због тога морати да се иселе из својих кућа. Кажу да има довољно неискориштеног земљишта и да траса може да се помери за неколико стотина метара даље од насеља.

Нови ауто-пут или његов заштитни појас према тренутном плану, пролазиће преко баште где у пластеницима Золтан Јакша гаји цвеће.

"Пластенике имамо, око 600, 700 квадрати, ту радимо производњу. Ако пут пролази, ја то морам све преместити, а већ сам у годинама, не знам и колико ћу имати снаге за то", истиче Золтан.

Мештани Мужље су незадовољни што траса ауто-пута пресеца улицу Ослобођења, па ће по њиховим проценама више кућа бити срушено.

"Нико се није удостојио да нам приђе, да нам разјасни, већ су почели 'јао шта хоћете добићете добре паре' за то што ће вам одузети башту, неким људима и кућу. Ја кажем, нама да је до тих пара, већ би давно продали и плац и кућу и све и отишли на неко боље место", каже Розалија Тот из Мужље.

Траса ауто-пута пролази кроз Мужљански рит, земљиште није обрадиво, па у Месној заједници сматрају да нема препрека за нову трасу јер простора за то има.

"Ауто-пут је добра ствар, ауто-пут је напредак, просперитет, али да ауто-пут не пролази кроз њихове баште, кроз њихове куће. Нека аутопут буде измештен што је могуће даље од насељеног места", предлаже председник Месне заједнице Мужља Ервин Палатинуш.

Примедбе могу да се доставе локалној самоуправи или Министарству грађевине до 25. маја.

"Ми у овом тренутку, када је јавни увид, инсистирамо да се јаве сви заинтересовани који имају одређене недоумице, да контактирају и локалну самоуправу и Министарство, да укажу на неке ствари које можда утичу на њиховц даљи живот и њихове проблеме", каже заменик градоначелника Зрењанина Саша Сантовац.

Укупна дужина ауто-пута Београд - Зрењанин - Нови Сад је 113 километара и пролазиће преко територија општина Палилула, Опова, Ковачица, Жабаљ и градова Панчево, Зрењанин и Нови Сад.

Министарство: Безразложни страхови мештана

Из Министарства грађевине, саобраћаја и инфраструктуре су саопштили да је пројектована траса ауто-пута код Мужље на довољној удаљености од насеља и да није предвиђено да "прелази преко предметних објеката".

У саопштењу се још наводи да је предвиђена адекватна заштита од буке у складу са законском регулативом и правилима струке.

"Пројектовано техничко решење трасе није могуће изместити због близине заштићеног подручја, близине аеродрома Ечка и војних објеката", наводи Министарство.

Правац трасе диктирао је начин преласка преко реке Бегеј, који је морао да се обави управно, наводе из Министарства.

Што се тиче другог захтева мештана Мужље да ће имати проблема за долазак на своје њиве, јер им ауто-пут пресеца атар, надлежни наводе да су "пројектовани пропусти на довољној удаљености како би омогућавали несметан пролаз мештана и пољопривредне механизације до њива".

"Пројектант је пре израде планске документације обилазио трасу, урадио сва потребна геодетска снимања, као и снимање из ваздуха, а све у циљу изналажења најповољнијег техничког решења ауто-пута на том делу", истиче Министарство.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи