Читај ми!

Отворена генетска лабораторија у Нишу

На Медицинском факулету у Нишу отворена је најмодернија лабораторија за генетска испитивања. Реч је о донацији амбасаде Сједињених Америчких Држава у Србији.

Опрема која се налази у новој лабораторији на Медицинском факултету у Нишу вредна је око пола милиона евра. Америчка амбасада донирала је машину за анализу ДНK, три пи-си-ар апарата, опрему за изоловање нуклеинских киселина.

Декан Медицинског факултета Добрила Станковић Ђорђевић истакла је да ће у тој лабориторији моћи ће да се ради откривање генетских предиспозиција за развој пре свега малигних обољења, затим дијагностика малигних и ретких болести.

Опрема ће бити веома значајна за истраживања на Медицинском факултету, али и лечење грађана.

"Можемо да радимо анализе гена за све болести које су моногенске или полигенске и да на тај начин омогућимо превенцију, затим брзу дигностику и то дијагностику на време", рекла је шефица лабораторије Татјана Јефтовић Стоименов.

Америчка амбасада у Србији је опрему донирала заједно са Kомандом америчке војске за Европу.

Амбасадор САД у Србији Ентони Годфри поручио је да су обезбедили најмодернију опрему и сву пратећу опрему.

"То је наш допримос свему што здравствени радници у Србији неуморно чине за своје суграђане", истакао је Годфри.

Лабораторија је добила име по великом пријатељу српског народа Џону Фротингему, који је ове године постхумно одликован Златном Сретењском медаљом за заслуге за народ.