Читај ми!

Нови теренац за ВС прошао тестове, возило за оружане снаге какво се производи само у Србији

Крагујевачко предузеће "Застава Терво" произвело је лако теренско возило за потребе Војске Србије. Возило је прошло сва испитивања, а уз мале измене може да се користи и у комерцијалне сврхе. Возило НТВ намењено је превозу људи и терета на тешким теренима.

После тестирања и пређених десетина хиљада километара, по најтежим теренима и временским условима, првих 10 возила спремно је за испоруку Војсци Србије. Направљено је у две варијанте: за транспорт јединица са девет чланова посаде и превоз терета до 1,4 тоне.

Стефан Јурић, технички директор "Заставе Терво", истиче да су предности тог возила његова висока проходност, аутоматски мењач и изузетно много кабинског простора, који омогућава смештај личног наоружања и опреме посаде.

После прототипских испитивања, побољшане су техничке, ергономске и естетске карактеристике возила, што је повећало његову издржљивост.

Све измене плод су рада младих стручњака сектора за истраживање и развој крагујевачке фабрике.

"Користи независно вешање које ми интегришемо у наше возило. У претходном периоду ми смо радили на његовој проходности и радијусима за окретање. На мањем терену, може да изманеврише и да се пробије кроз теже проходне услове", објашњава Огњен Опанчина, конструктор "Застава терво".

У плану и извоз 

Таква теренска возила за опремање оружаних снага – војске и полиције, не производе се нигде у свету. Нови теренац требало би да замени читаву флоту старих војних возила у Војсци Србије, а у плану је и извоз.

"Првенствено на тржишта Северне Африке и Блиског Истока, где има доста заинтересованих купаца за овај тип возила. У том смислу би се радила нека техничка прилагођавања, везана за возила за коришћење у пустињским условима", каже Илија Љујић, в. д. директора "Заставе Терво".

Уз мање измене, домаће возило за тешке теренске услове могу да користе и јавна предузећа.

Ширење пласмана отвара врата и за нова запошљавања у "Застави Терво", која сада има 120 радника.