Читај ми!

Повратак са руба провалије – поново ради београдски Хиподром

У недељу почиње сезона на београдском Хиподрому. Београд је један од ретких градова који тако близу центра има место за трке коња. Међутим, овај иначе најстарији спортски објекат на Балкану, већ годинама послује са озбиљним финансијским проблемима. Иако је било најава, изгледа да ипак неће бити измештен са Цареве ћуприје.

Скоро 30 година је прошло од када су се на трибинама Хиподрома шетали шешири, махало лепезама и испијала пенушава пића, а исто толико и од када је комплетно реновирана стаза, терени за коњички спорт, простор за публику.

Међународни судија и стјуард за дресурно јахање Милан Ђорђевић каже да стаза у неким оптималним условима може да издржи и цео тркачки дан. "Уз механизацију коју поседује Хиподром, али у случају неке кише, то ће бити превасходно нарушавање добробити коња", додаје Ђорђевић.

"Оно што свакако није ново, а и неће се гасити, то је жеља и ентузијазам људи да се трке одрже, јер представљају са једне стране традицију, а са друге стране велику пасију", истиче Ђорђевић.

И тако, са ентузијазмом, заљубљеници у коње улазе и у ову тркачку сезону и са комплетно реновираном мерионицом за џокеје.

Михајло Васић, лиценцирани тренер галопског спорта каже да су новац за такмичење обезбедили људи који воле Хиподром и коњички спорт.

"У контакту смо са премијерком Аном Брнабић, држава чини колико може у овом тренутку и шта може, и Град је дао нека средства за инфраструктурни део Хиподрома", додаје Васић.

Недостаје простор за јахање 

Коњи који ту живе имају добар смештај, али недостаје простор за јахање.

Милан Ђорђевић наглашава да људи који имају коње много дају за њих – простирке, квалитетну храну. "Али не могу да приуште себи квалитетан терен за јахање. Један од терена који је квалитетнији је Кошутњак, који има и обележене стазе, раније тога није било. Сада имамо и обележено да је то коњичка стаза. Коњи су у добрим условима смештени", наводи Ђорђевић.

Преживео је најстарији спортски објекат на Балкану пуно тога. Од стечаја, дуговања, директора са најкраћим мандатом, пожара, искључења струје и воде, окупљали су се и грађани у "Апелу за Хиподром". Без обзира на све недаће, наши спортисти нижу успехе у коњичком спорту у свету.

Михајло Васић каже да је срећом још ту стара добра школа – добри јахачи и тренери. "Али не чини то спорт, ви ако сте тренер у фудбалу и имате шестолигаша у прволигашу не можете ништа. Морате имати добре коње и финансије да бисте се показали или барем солидне", наглашава Васић.

Са узбуђењем се на Хиподрому очекује старт у недељу у 15 часова. Планирано је шест галопских трка. За ову сезону седам сигурних тркачких дана, а надају се да ће бити бар десетак.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво