Читај ми!

Министарство културе расписало конкурс "Престоница културе Србије 2023"

Министарство културе и информисања објавило конкурс "Престоница културе Србије 2023" и позвало градове и општине да учествују, изјавила је данас министарка Маја Гојковић током посете Аранђеловцу.

"То је најважнији и нови пројекат Министарства културе и информисања. Видећемо да ли ће и општина Аранђеловац одлучити да учествује у овој првој години избора Престоница културе Србије", казала је Гојковићeва.

Она се у Аранђеловцу састала са председником општине Бојаном Радовићем, а посетила је Народни музеј и парк Буковичке бање.

Поручила је да Аранђеловац може да буде изузетно задовољан, јер ће ове године добити значајна средства путем конкурса Министарства.

"Један од најважнијих пројеката које је Министарство помогло је осветљење скулптура у парку Буковичке бање, где су изложена дела вајара и керамичара у оквиру манифестације Мермер и звуци", рекла је Гојковић и додала да је са председником општине разговарала о могућностима сарадње Фондације "Европска престоница културе Нови Сад 2022. године и те општине.

Тиме би се, каже, повезала традиционална манифестација "Мермер и звуци" и Европска престоница културе за 2022.

Гојковић је навела и да је било речи о могућностима обнављања пројекта који би омогићио да скулптуре које не нађу своје место у парку буду позајмљене другим градовима.

"Оно шта нам сигурно недостаје у лепоти неког простора је уметнички део, јер је скулптура незаменљива у тим лепим природним или другачијим просторима широм градова", констатовала је Гојковић.

Каже и да је једна од "жртава" у време пандемије свакако култура, али додаје да је ипак доста урађено.

"Једна смо од ретких држава у којима позоришта, галерије, биоскопи несметано раде. Храброст је и открити аномалије из прошлости, јер када хоћете нешто да мењате и ако хоћете да се борите са проблемима онда увек има отпора. Отпора у друштву, ближем или даљем окружењу", рекла је министарка.

 

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво