Читај ми!

Одаловић о потрази за несталима: Кошаре можда прва локација за претрагу

Потенцијална гробница несталих војника на Кошарама могуће је да ће бити једна од првих локација од оних на којој српска страна инсистира, а која ће бити претражена на територији КиМ, изјавио је председник Комисије за нестала лица Владе Србије Вељко Одаловић. Приштинској делегацији приоритет претрага локације Кижевак код Рашке, где су настављена ископавања пре два дана, каже Одаловић.

"Приштина више не може да игнорише наше захтеве, ми нисмо хтели да се играмо реципроцитета јер се ради о жртвама, нисмо хтели да кажемо да нећемо да радимо док и они не ураде, али дошло је време да не могу ни они више да игноришу наше захтеве и очекујем да у мају, јуну приоритетне локације претражимо, прекопамо тамо где се буде могло и да имамо одговоре на наше захтеве", каже Одаловић.


Локацију на Кошарама, каже, радне групе и експертски тимови обишли су два пута до сада, први пут 2010. године када је рађено деминирање, а други пут у новембру прошле године након што су пронађени снимци који приказују како припадници терористичке групе копају раке на тој локацији и тела убијених војника

"Нашли смо снимак који приказује како те терористичке групе копају раке и виде се тела убијених војника. Лоцирали смо отприлике приближно место и ко то може бити од несталих војника које тражимо и сада смо поновили захтев да одемо на ту локацију да претражимо", навео је Одаловић за Танјуг говорећи о ономе што је договорено на састанку са приштинском Радном групом за нестала лица одржаном 16. априла у Београду.

Одаловић каже да се међу несталим лицима налази и један руски добровољац, као и да је на једној фотографији његово тело, са личним документима.

"Чак су и рубље извађене и са њима су се иживљавали они који су их убили. То је добровољац који је био део регуларних јединица војске Југославије, страдао је на Кошарама, тело није пронађено и видећемо да ли ћемо кроз ову претрагу доћи и до његових посмртних остатака", каже председник Комисије за нестала лица.

На недавном састанку наша Радна група за нестала лица је инсистирала и захтевала да Приштина, која је, како каже Одаловић, у више наврата континуирано избегавала ода реализује своје обавезе, настави претрагу неколико локација.

Међу локацијама поред Кошара, као потенцијалног места сахрањивања три српска војника која се воде као нестала, је и село Дојнице, локација у близини Суве Реке Јавор, затим Баљевац, Будисавци, Лапушник где је у непосредној околини био логор.

Београдска Радна група инсистирала је и да се претражи Ливачко језеро код Гњилана јер, како наводи Одаловић, постоје информације да је један део убијених бачен у то језеро, а локација иако је претраживана, то није урађено методом која даје поуздане информације.

Када је реч о захтевима приштинске делегације за наставак претраге локације Кижевак на којој су у новембру прошле године пронађени посмртни остаци Одаловић каже да очекује да ће та локација где су настављена ископавања пре два дана, бити комплетно претражена у наредне три, четири недеље.

Приштинска делегација истакла је захтеве за претраге још неких локација које су уопштене, навео је Одаловић и додао да је наша тражила конкретније информације, и да је пристала да се доведу сведоци који би ближе лоцирали евентуалну локацију гробнице код рудника Штаваљ у близини Сјенице.

На састанку је приштинска делегација споменула још једну локацију где је могуће да су сахрањене жртве, а која медији у Приштини спекулишу да се налази у околини Сурдулице, каже Одаловић и истиче спремност за претрагу свих локација за које се појави нека информација.

"Ми немамо никаква ограничења да са њима претражимо те локације и да ако се покаже да има основа да радимо ископавања и да пробамо да решимо што више случајева", истиче.

 

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво