Читај ми!

Несавесни возачи на удару полиције и овог викенда

Овога викенда биће нова акција саобраћајне полиције - усмерена на мерење брзине у градским срединама и на откривање возача који возе под дејством алкохола и опојних супстанци.

За три дана празника било је више од 9.000 прекршаја. Више од 900 возача било је под дејством алкохола. Њих 26 искључено је из саобраћаја због вожње под дејством дроге.

Према статистици од прошлог викенда, саобраћј углавном крше млади мушкарци који имају доста новца и возе скупе аутомобиле.

Лепо време сигурно ће повећати просечну брзину, па возаче упозоравамо, нарочито у градским срединама, да обрате пажњу и поштују ограничење од 50 километара на час, а око дечјих игралишта и школа 30 километара на час.

МУП има 50 нових возила за контролу возача, регистарских таблица, регистрације и бележење саобраћајних прекршаја.

Бобан Милинковић из Cаобраћаjне полиције рекао је да возило поседује и уређај за читање биометријских документа и бележи прекршаје и без заустављања, што значи да ће возачи ових дана добити неколико хиљада прекршајних пријава, иако нису били контролисани.

Најчешће се конзумира алкохол, али у последње време он се меша са разним врстама опијата, па је МУП спремио и апарате који откривају присуство психоактивних супстанци. Међутим, пијани возачи, који изазову удес, нису ни свесни шта све може да им буде казна и колико ће то да их кошта.

Дамир Окановић из Комитета за безбедност саобраћаја каже да ако направите саобраћајну несрећу возећи под дејством алкохола плаћа се сва штета која је настала, а она се некада мери милонима динара.

Од почетка године за само четири месеца у Србији је страдало 45 пешака у саобраћају, а преко 300 њих је лакше или теже повређено.

Ту црну статистику стручњаци објашњавају одсуством пажње и возача и пешака због ситуације са пандемијом. Упозорава податак да је погинуло и четворо деце као пешаци, и то већином на отвореном путу без тротоара. Треба обратити пажњу нарочито ноћу.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво