Читај ми!

Бабица Биљана сада је члан породице у којој је рођена Неда

Од 1992. године 5. мај се обележава као Међународни дан бабица. У један од најлепших позива, пандемија је унела много неизвесности и тешкоћа.

Ивана Крсмановић била је прва трудница која је у Ужичкој болници, због сумње на ковид, непосредно пред порођај смештена у изолацију.

"И онда су ми рекли да долази специјалан тим бабица да породи искључиво мене, да ћу бити само са њима, изолована и да то гледам са ведрије стране. Што сам ја и урадила, покушала сам да урадим. Али када су њих две дошле, е онда је тек почела забава", каже Ивана.

Срећом резултат је био негативан, а родила се Ирина. Пандемија је донела и нешто добро.

"Враћамо фамилију на своје место, породицу на своје место, блиске пријатеље на своје место, све смо то били изгубили. Заборавили, журили за послом, за новцем, за каријерама, титулама. Ето мислим да смо се сада вратили битнијим стварима, значајнијим, које смо заборавили", прича бабица Мира Ниновић.

У изолацији још има трудница, које су у сигурним рукама бабица.

"Мало смо више везани за њих искрено да вам кажем. И оне за нас. Мало се више спријатељимо и имамо неки другачији однос", каже бабица Даница Матић.

Због пандемије за многе породиље, бабице са којима су оствариле контакт, постале су доступне и у слободно време, практично 24 сата.

Бабица Биљана Бербатовић првих 14 дана бринула је о Неди, чија је мајка због ковида после порођаја морала у изолацију.

"Имам троје велике деце, ја можда и треба да будем баба, али прво ко ме назвао бабом то је била Неда", испричала је бабица Биљана Бербатовић.

Бојана Живановић Недовић из Чајетине каже да им је она пуно помогла у одгајању Неде, поготово у том периоду после ковида, када није смела да прилази детету. Додаје да је сада она дефинитивно постала њима члан породице, пошто су се сви навикли на њу.

"Сад просто не може да прође бар два дана, да не одем да је видим, да их посетим и осећам се као члан породице", прича Биљана Бербатовић.

Упркос неизвесности, тешким ситуацијама, бабице пронађу начина да разведре, утеше и унесу оптимизам, јер њихов позив обележава рађање живота и радост коју доноси дечји плач.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи