Читај ми!

Замена котлова и пошумљавање - да ли ћемо већ ове године дисати чистији ваздух

У циљу смањења загађења ваздуха Министарство заштите животне средине ће ове године реализовати велике пројекте за замену котлова за грејање и пошумљавање, а уговори о томе потписани су са више од 50 градова и општина, најавила је ресорна министарка Ирена Вујовић.

У Министарству је како је навела Ирена Вујовић за Танјуг, формирано одељење за сарадњу с јединицама локалне самоуправе, "што се испоставило као веома добро, пошто се редовно одвија комуникација, заједнички сагледавају проблеми и траже решења".

Рекла је да се пројекти реализују из буџета Министарства заштите животне средине, а из кредита Европске банке за обнову и развој ради се замена градског котла за грејање у Крагујевцу, што ће бити урађено до краја године.

"То ће Крагујевчанима донети велике бенефите, јер ће загађење ваздуха у њиховом граду бити сведено на минимум, а биће санирано и пепелиште које им, такође, представља велики проблем", наводи Вујовић.

У неким градовима су завршени конкурси за замену котлова за грејање на јавним објектима као што су школе, спортски центри, објекти културе, здравста и слично, па су котлови или већ замењени или ће се то урадити у наредном периоду.

Да би добиле средства за ову намену од Министарства заштите животне средине, локалне јединице су морале да испуне два важна услова.

Један је да прикључак за грађане буде бесплатан, а други да се замена обави током ове године.

У Министарству очекују да ће у тим градовима током следеће грејне сезоне бити знатно боља ситуацију, када је реч о загађењу ваздуха.

Замена котлова и у домаћинствима

"Имали смо и конкурс за инвидидуална домаћинства и то ће се проводити у неколико градова. Градови ће сами радити селекцију и одредити која су то домаћинства којима је преко потребна субвенција за замену котларница у њиховим кућама и прелазак на пелет или на гас, уколико у граду постоји гасна мрежа", истиче министарка.

Радиће се и на пошумљавању, као важном сегменту поправљања чистоће ваздуха, а интересовање општина за тај конкурс Министарства је било велико.

Као веома важно, министарка наводи да је укључено и доста градова и општина из Војводине, јер су неке анализе показивале да Војводина није довољна пошумљена, због чега је било и критика од стране Европске комисије.

"Када говоримо о борби са аерозагађењем одлучни смо да се ухватимо укоштац са овим вишедеценијским проблемом. Министарство је за то одвојило средства у буџету и спровело конкурсе, а тако ћемо радити и убудуће", објашњава Ирена Вујовић.

Додаје да је било пуно захтева од општина за помоћ и да се оне сада интензивно спремају, раде на пројектима како би биле спремне и конкурентне за следеће конкурсе које ће расписати Министартсво заштите животне средине.

Доста њих улаже и своја средства, тако да се очекује да ће се први резултати видети већ ове године и да ћемо дисати чистији ваздух.