Читај ми!

Садњом борова против најављене градње каменолома на Рађевици

Мештани села Горње Жупе који се противе намери инвеститора да на брду Рађевица отвори каменолом, организовали су протест под слоганом "Минут до 12", на самом локалитету удаљеном 13 километара од Александровца. Ово је трећи миран скуп против девастације и деградације животне средине подно Козника у протеклих месец дана, колико је, како тврде, прошло од обећања општинске власти, да ће о проблему разговарати са представницима ресорног министарства, надлежних предузећа и инвеститора.

Мештани, претежно произвођачи јагодичастог воћа страхују за егзистенцију и здравље, уколико се крене са експлоатацијом дијабаза, камена за потребе путева, железница, који је цењен и веома тражен на тржишту.

"Ангажовали смо правни тим за који још прикупљамо документацију да бисмо могли правно да пронађемо решења за овај проблем, који нас је задесио", каже Зоран Савковић из Одбора за одбрану Рађевице.

"Прашина која би се стварала, тешка механизација која би овде пролазила, микрочестице које носе у себи остатке тешких метала, олова и јако опасних других загађивача, довело би до тога да дође до масовних оболевања, да се људи исељавају мимо своје воље", каже проф. др Милован Величковић са Пољопривредног факултета у Београду.

Зарад испитивања терена, искрчен је део шуме. Симболичном садњом борова указано је на још један захтев окупљених. Да се потез Рађевице врати у првобитно стање. Жупљане су подржале еколошке организације из Пирота, Панчева, Параћина и Београда.

"Ово је заједничка ствар. Овде није битно да ли сте геј, да ли имаш 100 година. Да ли си Србин или не знам који Марсовац. Ово је прича коју морамо да терамо заједно, људи", каже Александар Јовановић Ћута из покрета "Одбранимо реке Старе планине".

"Бранимо нешто много веће, много теже од онога што се на изглед види – дрвеће, шума или стена. Будите истрајни, будите храбри, цена је висока", каже Александар Панић из покрета "Одбранимо реке Старе планине".

Фирма "Хеми Фреш" из Бруса, која је у овом послу од 2019. закупила је земљиште од "Србијашума" на 25 година.

"Инвеститор је, да подсетимо у изјави коју је за РТС дао пре месец дана, истакао да је испитивање руде, као и све до сада, рађено по закону. Да ће се камен експлоатисати модерним машинама, без угрожавања било чије безбедности. И то по добијању сагласности Министарства екологије и решења о експлоатационом праву ресорног министарства."

Са скупа је упућен захтев за хитно сазивање скупштине општине Александровац са једном једином тачком дневног реда. Проблемом каменолома на Рађевици.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи