Читај ми!

Стратегија реформе јавне управе – први корак ка "Управи по мери свих нас"

Влада Србије усвојила је недавно нову Стратегију реформе јавне управе, која прописује правац развоја и промена у раду јавне управе у наредних 10 година. Тај документ предвиђа ефикасну и одговорну управу, по мери грађана и привреде, каже ресорна министарка Марија Обрадовић. За Делегацију ЕУ у Србији усвајање Стратегије је први корак, а кључно је обезбедити њено спровођење.

"Управа по мери свих нас" слоган је Стратегије реформе јавне управе која у средиште пажње ставља грађане. Предвиђа деполитизовану, делотворну управу која пружа квалитетне услуге.

"Она је окренута свакодневном животу, грађанима и привреди и покушавамо да све услуге у јавном сектору буду практичне, доступне грађанима и једноставне и лаке. То и јесте суштина реформе јавне управе, да ви помогнете људима да немају главобољу када треба да упишу дете у вртић, у школу, када треба да изваде нови пасош, да региструју аутомобил или да пријаве своје ново предузеће", каже министарка државне управе и локалне самоуправе Марија Обрадовић.

Нова Стратегија је усвојена уз подршку коју реформи јавне управе у континуитету пружа Европска унија (ЕУ).

Шеф делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици упозорава да усвајање стратегије није довољно само по себи, већ је кључно у наредном периоду обезбедити њено пуно спровођење, укључујући све предвиђене мере и активности.

"Европска комисија ће у наредном периоду наставити помно да прати имплементацију конкретних политика и прописа у пракси. На пример, ако говоримо о области јавних услуга, Влада Србије је већ показала политичку посвећеност и резултате у процесу дигитализације. Са новом Стратегијом, неће бити довољно доношење програма за развој еУправе, па чак креирање правног оквира за смањење бирократије и оптерећења за грађане, већ је пре свега потребно у пракси обезбедити њихову пуну примену", истиче шеф делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици.

Функционална управа за лакши живот грађана 

Министарка Марија Обрадовић, која је координатор реформе, сагласна је да је усвојена Стратегија само пут.

"На првом месту ми морамо да јачамо људске капацитете, техничко-технолошке, морамо да уводимо нове технолошке иновације. Оно што је веома важно, морамо грађанство и привреду да припремимо да користе ову врсту услуга, да буду окренуте новим информационим технологијама. Популарно речено те апликације којима држава жели да се приближи грађанима, гађани и привреда морају да буду о њима обавештени. Морамо да их припремимо да их користе", објашњава министарка Обрадовић. 

Сем Фабрици истиче да управа која добро функционише, која је професионална, ефикасна и транспарентна, служи пре свега да омогући добро функционисање друштва и да унапреди и олакша живот грађана.

"У том смислу, ми сматрамо да је усвајање нове Стратегије веома важан корак у правцу даљег унапређења функционисања управе. Очекујемо да видимо њену пуну примену, чиме ће се показати способност Србије да одговори на очекивања и задатке које процес приступања ЕУ носи, односно да одговори на захтеве и потребе својих грађана", каже Фабрици.

Европска унија је још у Стратегији проширења из 2014. године реформу јавне управе ставила међу стубове приступања, не само за Србију, већ за све државе кандидате и потенцијалне кандидате за чланство у ЕУ. Нова Стратегија реформе јавне управе усвојена је за период од 2021. до 2030. године.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво