Читај ми!

Програм ПРОМИС – подршка младим научницима да направе сопствене програме истраживања

Програм за пројекте младих истраживача - ПРОМИС треба да помогне научницима на почетку каријере да направе сопствене програме истраживања. Изграђен је по узору на европске програме као подршка младим докторима наука. Један такав се управо развија на Медицинском факултету Универзитета у Београду.

Тим IN-DEPTH бави се проучавањем брзо еволуирајућих вируса који су доминантно патогени изазивачи болести код животиња, али имају способност или ће можда добити способност да инфицирају људе.

"Моје главно задужење на овом пројекту се управо односи на изучавању тих вируса, доминантно лабораторијски рад, вазано за њихову дијагностику, али и секвенцирање вируса које пронађемо, наравно и придружену бирократију која иде уз то", наводи Марко Јанковић, асистент на Медицинском факултету Универзитета у Београду.

Јованка Кабић, докторанд Биолошког факултета Универзитета у Београду наводи да је задужена за грам негативне бактерије. "Превасходно лабораторијски рад, и поред тога бићу приучена за анализу секвенци грам негативних бактерија које добијамо", објашњава Кабићева.

Доц. Ирена Аранђеловић, руководилац тима IN-DEPTH објашњава да једино тим молекуларним и информатичким приступом можемо имати увид у то зашто су они уопште овде, односно какав је њихов потенцијал за изазивање неких епидемија у ближој и даљој будућности.

"И заправо то су одговори на основу којих можемо применити адекватне епидемиолошке мере, како бисмо такве епидемије зауставили на време", додаје Аранђеловићева.

После вишемесечног рада уследила је и надзорна посета Фонда за науку.

"Кроз подршку оваквих програма инвестира се и улаже не само у изврсне идеје наших научника и њихов рад већ такође и у опрему, потрошни материјал, међународну сарадњу и друге категорије научног рада које доприносе квалитету и резултатима који су неопходни", наводи др Милица Ђурић Јовичић, в. д. директора Фонда за науку Републике Србије.

Маријана Дукић Мијатовић, државна секретарка Министарства просвете, науке и технолошког развоја наводи да је циљ да наши научници остану у својој држави.

"Ми заиста имамо намеру да наше младе истраживаче оснажимо у њиховом пуном капацитету да могу да формирају свој научни тим, да умеју да руководе тим тимом, да знају да усмере истраживања, и да буду и успешни у тим истраживањима, а све у циљу да наши научници остану у својој држави", наводи Дукић Мијатовићева.

Фонд за науку Републике Србије за 59 ПРОМИС пројеката издвојио је готово девет милиона евра. Пројекти трају две године, вредност једног је до 200.000 евра. Окупљају 320 истраживача који реализују основна и примењена истраживања из свих области науке.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи