Читај ми!

Брнабић: Борба за заштиту животне средине почела 2014.

Председница Владе Србије Ана Брнабића обишла је постројење за одусмпоравање димних гасова у термоелектрани "Костолац Б". То је први систем за одсумпоравање у Србији а његова изградња почела је 2014. године и коштала је 130 милиона долара.

Методом влажног кречњака из димног гаса уклања се сумпордиоксид, а као резултат реакције добија се гипс, тако да ће се у овом постројењу годишње производити 450.000 тона гипса.

Емисија сумпор-диоксида не прелази 200 милиграма по кубном метру, чиме су испуњени сви еколошки критеријуми Европске Уније.

Премијерка Брнабић нагласила је значај заштите животне средине и подсетила да је управо актуелна власт започела капиталне инвестиције у овој области.

Најавила да ће у наредном периоду наставити да представља конкретне резултате у заштити животне средине која је почела 2014. године.

Поручила је да је заштита животне средине један од три приоритета владе и да то говори о степену развоја Србије.

Она је новинарима после обиласка Блока Б рекла да је имала жарку жељу да дође у Костолац и да подсети на то где, када и ко је почео борбу за здравију животну средину у Србији.

"Да се подсетимо да је борба за заштиту животне средине у овој земљи почела тек 2014. када је кренула влада Александра Вучића. Шест година касније, 2020. године Србија добија владу која као једна од три приоритета ставља заштиту животне средине", рекла је Брнабићева.

Они који, каже, данас критикују владу ништа нису урадили од 2002. до 2012. на заштити животне средине, и да су они издавали дозволе "Рио Тинту" и продали сва наша водоизворишта.

"Они су издавали све дозволе за пројекте против којих данас протестују, продали су сва наша водоизворишта и право на експлоатацију наше пијаће воде док су били на власти", каже Брнабићева.

Навела је да је 2002. продато прво наше водоизвориште, а 2008. и Мивела из Трстеника као једна од најквалитетнијих пијаћих вода у Србији хрватском Агрокору Ивице Тодорића за читавих четири милиона евра.

"Сва водоизворишта су продата до 2011. за укупно 60 милиона евра. Прво решење за одобрење радова Рио Тинту издато је 2004. и 17 година је Рио Тинто на Дрини. Нисмо га ми довели", рекла је Брнабићева.

Навела је да су 2012. влада Мирка Цветковића и тадашњи министар заштите животне средине Оливер Дулић издали решење за извођење радова "Рио Тинта" у Лозници и то на бушотинама великог пречника.

"То се дешава 2012. Ти људи нама данас спочитавају те исте пројекте", каже Брнабићева.

Изградња филтера ТЕ Костолац Блок Б почела 2014. године

Брнабић је напоменула да је изградња филтера ТЕ Костолац Блок Б почела 2014. и да је тадашња влада Александра Вучића, упркос поплавама, економским проблемима и неопходној потреби за фискалном консолидацијом ипак донела одлуку да уложи 130 милиона долара у први филтер за одсумпоравање на једној нашој термоелектрани.

Нагласила је да је то јасан сигнал шта је важно за квалитет живота грађана Србије и да је од 2014. до данас влада улозила укупно око 600 милиона евра у постројења за одсумпоравање која би осигурала чистији ваздух и санирање последица термоелектрана.

"Завршили смо ово постројење, овај флтер за одумпоравање на ТЕ Костолац Блок Б, у току је изградња тих постојења у Блоку, а и Блоку Б у ТЕНТ-у", рекла је Брнабић.

Подсетила је да је изградња постројења за одсумпоравање почела 1. децембра 2020. на ТЕНТ Блок Б.

Навела је да је у марту ове године Скупштина усвојила закон о климатским променама као први системски закон који се бави овом важном темом.

Најавила је да ће у наредним недељама обићи још неке пројекте и видеће се шта је све урађено у заштити животне средине на најконкретнији начин, а шта је у плану.

Навела је и да ће у постројења за пречишћавање отпадних вода бити уложено шест милијарди евра, а да њихова изградња почиње у 27 локалних самоуправа.

Председница владе је ТЕ Костолац посетила са министаркама рударства и енергетике и заштите животне средине, Зораном Михајловић и Иреном Вујовић, као и са в.д. директором ЕПС-а Милорадом Грчићем.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво