Читај ми!

Београд је током ратова засипан тонама авио-бомби – где се налазе неексплодирани пројектили

Према подацима Центра за разминирање на подручју Београда и београдских општина тренутно се налази 16 неексподираних великих авио-бомби из 1999. године. Према евиденцији, која се води у Центру, у Србији се на преко 150 локација налазе велике авио-бомбе, каже за РТС Бојан Гламочлија директор Центра за разминирање.

Више од две деценије у Приједоркој улици на Звездари налази се неексплодирана бомба. У НАТО бомбардовању само у том делу града бачено је пет бомби од којих најтежа има чак једну тону.

Још се не зна која није експлодирала. Пројекат уклањања постоји већ 15 година, али реализације нема.

Оштећени објекти у околини су поправљени, али станари, и поред уверавања стручњака да бомба на таквој дубини не представља велику опасност, ипак, брину.

Славица Кисић станар Приједорске улице каже да се плаше.

"Бомба је пала у двориште број један и она није експлодирала. Не знам на којој је дубини, долазили су да снимају и надамо се да ће је извадити", истиче Кисићева.

Хајрудин Карић, станар Приједорске, прича да житељи те улице често причају о бомби, поготово када се нешто деси у свету. 

Пројекат уклањања направљен је још 2007. године, али средства нису обезбеђена.

Бојан Гламочлија, директор Центра за разминирање каже да постоји могућност да је бомба од 1.000 килограма.

"Гађано је и са две бомбе од 500 килограма и две од по 250 килограма. Тада на лицу места није могло да се утврди која је тачно бомба која није експлодирала на Звездари", истиче Гламочлија.

Према његовим речима посао уклањања неексплодиране бомбе је изузетно скуп јер оне могу да оду у дубину и преко 20 метара.

"Нико не зна где оне могу да заврше. Тај посао изискује много времена, евакуацију грађана као што смо имали пре два дана на Бановом брду, огромне трошкове, тако да није једноставно уклонити једну авио-бомбу", поручује директор Центра за разминирање.

Према подацима Центра, на подручју Београда и београдских општина, тренутно се налази 16 неексподираних великих авио-бомби из 1999. године. Према евиденцији, која се води, у Србији се на преко 150 локација налазе велике авио-бомбе, истиче Бојан Гламочлија.

Неексплодиране бомбе на месту кинеске амбасаде, некадашњег савезног МУП-а и на још неколико локација у центру су уклоњене. Највећи број неексплодираних пројектила налази се у приградским насељима.

Нато бомбе су мања опасност од пројектила заосталих из претходних ратова јер се налазе на великој дубини. Град је бомбардован више пута у Првом и Другом светском рату, центар је засипан бомбама, а нешто више од десет процената није експлодирало.

Много тога је уклоњено, али повремено се у различитим деловима града током припреме градилишта проналазе неексплодиране бомбе.