Читај ми!

Данас су Цвети – цвеће се бере, али не уноси у кућу

Данас су Цвети, дан када је Христ свечано и царски ушао у свети град Јерусалим. Увек падају у недељу, дан након Лазареве суботе.

Празник Цвети је установљен у Јерусалиму крајем IV века, као успомена на последњу недељу живота сина божијег.

Великим празником, Цвети, завршава се шеста недеља Великог поста.

На овај дан Исус Христос ушао је, на магарету, у Јерусалим. Уз ученике, пратило га је мноштво које је чуло глас о доласку Спаситеља и васкрсењу Лазара Четвородневног. Дочекан је попут цара, уз клицање и палмине гране.

Јеванђелисти бележе да је Исус на капијама града дочекан са цвећем и листовима палме, које су му људи бацали пред ноге.

У нашој земљи, Цвети су и историјски празник. На Цветну недељу 1815. године војвода Милош Обреновић подигао је у Такову Други српски устанак, против турске власти.

По народном обичајном календару, данашњи дан почиње умивањем водом у којој су јуче, на Врбицу, потопeљни цветови како би укућани били румени и здрави.

На Цвети се обично бере цвеће, али се не уноси у кућу, већ се држи у дворишту у посуди са водом. Обичај је да се тог дана млади међусобно дарују цвећем. 

Некада је био распрострањен обичај да се на Цвети цео дан шета окићен цвећем. Момци су правили букете и носили их девојкама, а сваки цвет имао је своје значење.

Данас је, други пут од почетка Великог поста, дозвољено јести рибу. Верници сутра улазе у последњу седмицу Васкршњег поста, недељу страдања, смрти и васкрсења сина божјег.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво