Читај ми!

Мас отворио нову Амбасаду Немачке у Београду

Министар спољних послова Немачке Хајко Мас свечано је отворио нову зграду Амбасаде Немачке у Београду. Казао је да је модерна зграда и симбол односа две земље, те подсетио да је Немачка Србији највећи билатерални трговински партнер.

Врпцу су свечано пресекли Мас, председник Скупштине Ивица Дачић, министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић, министар спољних послова Никола Селаковић и градоначелник Београда Зоран Радојичић.

"Средиште је реч која најбоље описује ово лепо здање. Оно се налази у срцу Београда, близу динамичног центра, и политичког срца земље", рекао је Мас у свом обраћању.

Казао је да је модерна зграда и симбол односа две земље, те подсетио да је Немачка Србији највећи билатерални трговински партнер, да су немачке компаније инвестирале велике своте у Србију, а и да је развојна сарадња у Србији интензивира, те је преко ње инвестирано две милијарде евра.

Указао је и да многи млади Срби уче немачки на "Гете институту" у Београду, који је прошле године обележио 50 година постојања, те додао да посебно профитирају односи две земље од 400.000 грађана српског порекла који живе у Немачкој.

"Све то су важне везе које нам дозвољавају да заједно гледамо у будућност, али истовремено не смемо заборавити на прошлост", казао је Мас.

Он је подсетио да је 6. априла обележена 80-та годишњица бомбардовања Београда од стране нацистичке Луфтвафе, у којем је убијено на хиљаде људи и разорен град.

"То је био само почетак великих злочина током немачке опсаде Србије, услед којеге је избрисан јеврејски живот у Србији. Свесни смо тешких злочина које су почињени на територији Србије и то никада нећемо заборавити. На немачкој влади је посебна одговорност да сећање на све што се догодило тада сачува и пре свега сећање на жртве", нагласио је шеф немачке дипломатије.

Одговор на тај тамни део историје, према његовим речима, је европска интеграција.

"Европска интеграција је западној Европи донела мир и благостање после Другог светског рата. Никада није било тако дуге фазе мира. Уверен сам да европска интеграција и земљама Западног Балкана у тежњи ка миру и благостању може помоћи. Зато је Немачка на страни Србије у процесу приближаванај ЕУ као поуздан партнер", објаснио је он.

"Земље Западног Балкана део ЕУ"

Мас је рекао да су за Немачку земље Западног Балкана део ЕУ.

Истакао је да су на том путу потребне амбициозне реформе и помирење у региону.

С тим у вези је казао да га радује што је јуче и данас имао конструктивне разговоре, и најавио да ће се Немачка залагати да процес проширења добије нову динамику.

"Томе доприноси и ново здање", додао је он.

Мас је казао да је сигуран да ће пандемија бити превазиђена и да ново здање амбасаде бити поново место даљих нових сусрета.

"У средишту Београда и немачко-српских односа", констатовао је он.

Председник Скупштине Ивица Дачић указао је да је Амбасада Немачке на старом месту у самом центру Београда, где су Београђани навикли да је виде.

"Сигуран сам да су и они срећни што ће овакво модерно здање улепшати једну од наших најлепших улица", додао је он.

Дачић се немачком министри захвалио на подршци коју Немачка као најснажнија чланица ЕУ пружа Србији делотворно на њеном европском путу.

"Србија је окренута снажном партнерству са Немачком. Скоро 70.000 грајдана Србије ради у немачким компанијама које су велики ослонац нашој економији. Увек истичемо да је Немачка кључни партнер не само у оквиру ЕУ и да наше учешће у немачком трзишту и њени инвеститори чине темељ те сарадње", казао је он.

"Србија жели да у пуној мери сарађује са Немачком"

Дачић се осврнуо и на дијалог са Приштином, рекавши да Србија жели у томе да у пуној мери сарађује са Немачком.

Нагласио је да је дијалог тренутно у застоју, а да Србија жели да се он реактивира што пре, што је могуће и подршком Немачке.

"Желимо постизање договора и да трагамо за решењем. Као неко ко је укључен у дијалог знам да су то тешки разговори, али знам и да је једини пут који морамо да пређемо да бисмо дошли до дуготрајног и компромисног решења", истакао је он.

Подвукао је да условљавање и претње у том процесу неће донети добри ни Србима, ни Албанцима, а ни Европи.

"Оно што тражимо од ЕУ као посредника у дијалогу и Немачке је да подржите процес резултате и њихову имплементацију", поручио је Дачић.

Камен темељац за зграду нове амбасаде постављен је средином јуна 2018.године.

На 2009. одржаном јавном конкурсу за новоградњу објекта која је, како се испоставило, била неизбежна, учествовало је 45 архитектонских фирми, а победила је архитектонска фирма „Карл+ Пробст".

Нови објекат Амбасаде се урбанистички, како истичу, лепо уклапа у архитектуру околних зграда.

Сама зграда која је рашчлањена на више атријума, дугуљаста је грађевина светле боје која је у хармонији са простором.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво