Читај ми!

"Нећемо одустати од тражења правде за убијене раднике РТС-а"

Удружење новинара Србије (УНС) и Струковни синдикат Радио-телевизије Србије, уочи 22. годишњице од убиства 16 медијских радника у НАТО бомбардовању РТС-а, и ове године истичу да одговорни за овај ратни злочин не смеју остати ван домашаја правде.

Подсећамо да је бомбардовањем РТС-а 1999. године НАТО установио праксу употребе војне силе против медија у међународним сукобима, а да нико из те војне организације није позван на одговорност због злочина над нашим колегама, саопштио је УНС.

"Истичемо да су све значајне међународне организације за заштиту људских права осудиле убијање цивила у РТС-у, а да 'Амнести интернешенел' намеран напад на зграду РТС-а као цивилни објекат и убијање 16 медијских радника сматра ратним злочином", истиче се у саопштењу.

УНС и Струковни синдикат РТС-а подсећају да је Европска федерација новинара (ЕФЈ) на својој скупштини у Београду 2011. године позвала чланице да се придруже обележавању 23. априла, Дана сећања на 16 медијских радника убијених у НАТО бомбардовању РТС-а.

Амерички истраживачки новинар Џереми Скејхил се на међународној конференцији "Крај некажњивости за злочине над новинарима", коју су УНС и РТС организовали 2019. године, извинио у име своје државе због тога што је, како је рекао, током НАТО бомбардовања она хладнокрвно убила 16 радника РТС-а.

"Оно што су САД урадиле био је ратни злочин, а ниједан човек никада није изведен пред лице правде. Молим се и надам да ће правда бити задовољена", истакао је тада Скејхил.

"Подсећамо и да је бивши генерални директор РТС-а Драгољуб Милановић одслужио затворску казну због тога што запослене није изместио из зграде у Абердаревој, али да до сада наши државни органи нису показали спремност да утврде одговорност НАТО-а за убиство наших колега", истиче се у саопштењу.

УНС и Струковни синдикат РТС-а поздрављају што је Радна група Владе Србије за безбедност и заштиту новинара прихватила предлог Удружења да у план рада уврсти и утврђивање одговорности међународних фактора за жртве бомбардовања РТС-а.

Подржавамо и ценимо и рад Комисије за истраживање убистава новинара и очекујемо да ће она имати веома значајну улогу у расветљавању свих околности убиства 16 медијских радника, закључује се у саопштењу.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво