Читај ми!

Обележен Дан сећања на жртве Холокауста, геноцида и других жртава фашизма у Другом светском рату

Поводом обележавања Дана сећања на жртве Холокауста, геноцида и других жртава фашизма у Другом светском рату, министарка за рад Дарија Кисић Тепавчевић и генерални секретар председника Републике Србије Сузана Пауновић положиле су венце на Споменик жртвама геноцида у Другом светском рату у оквиру комплекса некадашњег нацистичког логора смрти, "Старо сајмиште" на Новом Београду.

Венце су положили председник Скупштине Града Београда Никола Никодијевић и представници дипломатског кора, наводи се у саопштењу Министарства за рад.

Почаст жртвама одали су и преживели заточеници логора смрти, чланови породица пострадалих, представници Савеза Јеврејских општина Србије, Савета Ромске националне мањине, удружења и грађани.

Дан сећања на жртве геноцида обележава се у спомен на 22. април 1945. године, када је дошло до пробоја групе заточеника усташког логора смрти у Јасеновцу Доња Градина у такозваној Независној држави Хрватској.

Систем концентрационих логора "Јасеновац" представља једно од највећих стратишта у Другом светском рату, а у периоду 1941. и 1945. године у њему је убијено стотине хиљада цивила, највећим делом Срба, као и Јевреја и Рома, укључујући и десетине хиљада деце (логор у Јастребарском).

Најзлогласнији нацистички логор на територији окупиране Србије био је концентрациони логор на Старом Сајмишту у Београду, чији су заточеници, углавном Срби, Јевреји и Роми, масовно убијани од 1941. до 1944. године.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво