Читај ми!

Заштитник грађана вршиће функцију независног надзорног механизма за права особа с инвалидитетом

Заштитник грађана вршиће функцију националног независног механизма за праћење спровођења Kонвенције УН о правима особа са инвалидитетом, одређено је Акционим планом за спровођење Стратегије унапређења положаја особа са инвалидитетом у Републици Србији од 2020. до 2024. године.

Заштитник грађана је Акционим планом одређен да буде и један од партнера у спровођењу активности посвећених креирању и спровођењу акционог плана за приступачност.

Акциони план, који је Влада Републике Србије усвојила почетком априла ове године, односи се на период од 2021. до 2022. године, а Заштитник грађана је давао нормативна мишљења у процесу припреме овог стратешког документа.

У Акциони план је уврштен предлог Заштитника грађана о реформи законског оквира у области пословне способности како би се обезбедило да особе са инвалидитетом уживају сва права равноправно са другим грађанима и успостављање система одлучивања уз подршку које замењује старатељску заштиту.

Према предлогу Заштитника грађана, Акционим планом је предвиђено и омогућавање веће доступности услуга заштите сексуалног и репродуктивног здравља девојчицама, девојкама и женама са инвалидитетом, као и креирање мултидисциплинарних обука у вези начина приступа, збрињавања и пружања здравствених услуга за особе са инвалидитетом и реализација тих обука.

Заштитник грађана је предложио, а Влада Републике Србије уврстила у Акциони план, интензивирање услуга додатне подршке ученицима са сметњама у развоју и са инвалидитетом, посебно на локалном нивоу.

Део Акционог плана у оквиру мера активне политике запошљавања особа са инвалидитетом на отвореном тржишту рада, по предлогу Заштитника грађана, постала је и израда анализе о утрошку средстава Буџетског фонда за професионалну рехабилитацију и запошљавање особа са инвалидитетом у периоду 2009. до 2020. године.

 

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи