Читај ми!

Ако сте умакли банци за рату кредита, агенцијама нећете - да ли су телефонске опомене по закону

Проблематична потраживања дужника продају и банке. То је разлог све учесталијих позива разних агенција, које терају грађане да уплате неизмирена дуговања за кредит или мобилни телефон. Удружење потрошача Ефектива упозорава да то није по закону.

Ако сте умакли банци за коју доспелу, а неисплаћену рату кредита од пре неколико година, нећете некој од агенција. То је зато што је банка најчешће продала цео проблематични кредитни портфолио некој специјализованој агенцији, уз велики попуст.

Иако банка више нема ништа са тим, телефонске опомене за дуг не престају, па у Ефективи саветују да се писмено обратите банци како би позиви престали.

"Ми смо грађане саветовали да када их позову агенције за наплату потраживања да им саопште да они са њима немају никакакв уговорни однос, да не знају ко је, да преко телефона свако може да се представи и узме псеудоним, дакле да их упозоре да чине кривично дело изнуде и да им кажу да их више не зову и неузнемиравају, након тога такви позиви пшрестају", каже Дејан Гавриловић из Удружења потрошача Ефектива.

У неким другим случајевима и дуговањима, када банка и агенција склопе уговор, треба саслушати предлог нагодбе за решење дуга. А ако то не желите, довољно је да кажете да вас више не узнемиравају.

"Таква пракса обраде података о личности представља начин измирења дуга вансудским путем тако да то није нешто недозвољено. Недозвољено би било ако би та агенција дошла без правног основа без уговора са том банком, ако би то злоупотребљавала у неку другу сврху онда би дошло до кршења заштите јавних података о личности. У конкретном случају када поверилац повери те податке агенцији за наплату потраживања она их користи у сврху саму или покушаја наплате потраживања вансудским путем. Ако та наплата не успе, у том случају поверилац онда одлази на суд", наводи Златко Петровић, помоћник Повереника о заштити личности и података од јавног значаја.

Управо је избегавање тужби и судова главни адут агенција које нуде нагодбу. Ако, на пример, дугујете 30.000 динара за неплаћене рачуне за мобилне пакете, агенције вам предложе да уплатите бар део те суме. На тај начин избећи ћете судске трошкове измирујући цео дуг уз значајан попуст.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи