Читај ми!

Израда је плаћена са седам килограма златa, иконостас правили мајстори из Самокова

У Цркви Рођења Христовог у Пироту у току је рестаурација иконостаса из средине 19. века за који стручњаци тврде да је непроцењиве вредности. Многи детаљи су рађени позлатом и сребром. Захтеван конзерваторски посао трајаће око три године.

Приказ Царства небеског на импозантном иконостасу који чини 50-так вредних икона, прави је изазов за конзерваторе. Нимало лак задатак, кажу - вратити сјај и приближити оригиналу ликове светитеља и Царске двери.

"Оно што мене највише импресионира у целој овој причи је дуборезна конструкција, која је врхунска. То су радили мајстори из Самокова, квалитет је невероватан, то је калирани дубоки рељеф, скоро тродимензионалан. Просто, ја у својој каријери нисам видео ни један овако леп рад", каже Александар Цвијетиновић, конзерватор Народног музеја у Београду.

Јереј Миљан Панић, старешина цркве Рођење Христово у Пироту прича да на том њиховом иконостасу је интересантно то што је насликана једна велика икона, где се приказује житије Светог Јована Рилског.

"А Свети Јован Рилски је један наш локални светитељ који је заиста веома поштован у нашем народу", додаје Панић.

Да би се сачувала уметничка дела потребна су велика финансијска средства. Затражена је помоћ надлежног Министарства и локалне самоуправе.

"Општина је до сада донирала - прошле године три милиона, ове године два милиона динара, Епархија је прошле године дала милион динара...", наводи Драган Красић, председник црквене општине Пирот.

Пиротска стара црква на Пазару први је верски објекат подигнут у Османском периоду.

"Дозвола султана је дата за подизање овог храма 1834. године, али уз један битан предуслов, а то је да ниво, односно висина саме грађевине не угрози доминантан положај Цареве џамије", испричао је Давор Лазаревић, историчар.

Интересантан је податак да је израда овог вредног иконостаса из средине 19. века коштала седам килограма злата. А због своје лепоте, културно-историјског и духовног значаја, храм Рођења Христовог у којем је, поред других реликвија и овај иконостас, 1986. године проглашен је културним добром.

уторак, 16. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво